
În lumina creșterii traficului la granițele rutiere bulgare și elene în acest sezon estival, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un avertisment cu privire la așteptările de timpi de așteptare extinse.
Această creștere a fluxului de turiști se datorează atât persoanelor care călătoresc în Bulgaria și Grecia, cât și celor care se întorc în România.
Potrivit reprezentanților Ambasadei României la Sofia și ai Consulatului General al României la Salonic, timpul de așteptare la frontiera dintre Bulgaria și Grecia poate ajunge la 80 de minute. Între orele 12:00 și 15:00, timpul de așteptare poate depăși trei ore.
MAE monitorizează în continuare situația și este pregătit să ofere asistență consulară cetățenilor români care întâmpină dificultăți. De asemenea, Ministerul recomandă cetățenilor să utilizeze toate punctele de frontieră către Bulgaria sau Grecia și să se asigure că au combustibil, apă și alimente suficiente pentru situații de acest gen.
Cetățenii români care se întorc în România ar trebui să țină cont de faptul că timpul de așteptare la punctul de frontieră Ruse poate crește semnificativ, mai ales când turiștii români aleg să intre în țară prin punctul de frontieră Giurgiu – Ruse.
În acest sens, MAE recomandă turiștilor să aibă suma exactă pentru taxa de pod, și anume doi euro sau patru leva, pentru a scurta timpul de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative.
Pentru firmele românești de transport internațional de marfă sau pasageri, se recomandă luarea de măsuri adecvate pentru organizarea itinerariilor și stabilirea programului de lucru al conducătorilor auto, luând în considerare timpii de așteptare prelungiți.
Pentru intrarea în România, se recomandă utilizarea și a altor puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu Bulgaria, cum ar fi PTF Vidin – Calafat, PTF Kardam – Negru Vodă, și altele.
Informații suplimentare pot fi găsite pe site-urile dedicate stării drumurilor, sistemului e-TOLL, situației traficului prin punctele de trecere a frontierei, condițiilor de zbor pe aeroportul din Sofia, stării vremii și condițiilor de călătorie în Bulgaria.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia, care sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS). În caz de urgență, pot folosi și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria.
Ministerul Afacerilor Externe încurajează cetățenii să consulte paginile web sofia.mae.ro, www.mae.ro pentru informații actualizate și să folosească aplicația „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă sfaturi utile de călătorie.
