Uniunea Salvați România (USR) a depus un proiect de lege pentru desființarea comisiilor județene de atribuire de denumiri, în speranța de a economisi peste 6,8 milioane de lei anual din fondurile publice, potrivit unui comunicat al partidului.
Aceste comisii, care sunt remunerate, emit avize consultative atunci când se pune problema atribuirii sau schimbării denumirilor instituțiilor și obiectivelor de interes local sau județean, așa cum se menționează în comunicat.
Ordonanța Guvernului 63/2002 stabilește ca atribuirea sau schimbarea denumirilor pentru instituțiile publice și obiectivele de interes județean sau local să fie făcută de consiliile județene sau consiliile locale, dar numai cu avizul comisiei de atribuire de denumiri județene sau a Municipiului București.
Practic, pentru ca un parc, o piață, un cartier, o stradă sau o stație de transport în comun să primească numele unei personalități sau al unui eveniment istoric, politic sau cultural, este necesar avizul unei comisii formate din cinci membri, cu o componență nominală stabilită prin ordin al prefectului.
„USR și-a propus să elimine risipa din bani publici și să desființeze acele instituții care par să existe mai mult pentru a oferi poziții confortabile unor pile și nepoți, decât pentru a sluji interesul public”, a declarat deputata USR Pollyanna Hangan, co-inițiatoare a proiectului.
Hangan subliniază că este inadmisibil ca un membru al unei astfel de comisii să primească un venit care depășește cu mult pensia minimă socială din România, pentru o muncă care pare inutilă. Suma economisită ar putea fi redirecționată către proiecte de dezvoltare locală și investiții care să servească interesul comunității.
Membrii comisiilor primesc o indemnizație de ședință, a cărei valoare este stabilită prin hotărâre de Guvern. Prin HG 960/2004, indemnizația de ședință a fost fixată la jumătate din indemnizația lunară a membrilor Consiliului Județean (CJ) sau a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).
„În cazul organizării a două ședințe pe lună, un membru al comisiei de atribuire de denumiri poate încasa echivalentul indemnizației lunare a consilierului județean, indemnizație lunară care este, mai departe, egală cu 10% din salariul președintelui consiliului județean”, se menționează în comunicat.
Inițiativa USR sugerează transferul atribuțiilor comisiilor de atribuire de denumiri către Direcțiile Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național. Acest lucru ar simplifica procesul și ar elimina un strat inutil de birocrație, spun inițiatorii proiectului de lege.
