
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a oferit un punct de vedere oficial, însă vag, cu privire la cazul muncitorilor nepalezi, aduși în România cu promisiuni false de muncă și exploatați de o rețea de intermediari.
Investigarea acestui caz a fost realizată de jurnaliștii de la Libertatea, care au dezvăluit că muncitorii au fost induși în eroare, crezând că vor avea parte de locuri de muncă legale și bine plătite, dar s-au trezit înghesuiți într-o casă din Ghermănești, Ilfov, fără a avea acces la un loc de muncă și fără a primi sprijinul necesar.
În răspunsul transmis către redacția noastră, MMSS a evidențiat cadrul legal existent în România pentru angajarea lucrătorilor străini. Ordonanța Guvernului nr. 25/2014 reglementează încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României. Angajatorii români pot încadra în muncă cetățenii străini doar dacă obțin avizul de angajare pentru fiecare cetățean străin în parte de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).
Ministerul a subliniat că activitatea de intermediere a forței de muncă din țări terțe este desfășurată de societăți de consultanță/birouri de avocatură, agenți de plasare forță de muncă sau furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditați de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în condițiile Hotărârii Guvernului nr. 277/2002.
Inspectorii de muncă se asigură că angajatorii respectă prevederile legale privind relațiile de muncă, atât pentru salariații cetățeni români, cât și pentru lucrătorii cetățeni străini. De asemenea, se organizează anual acțiuni de control pentru depistarea străinilor cu ședere ilegală sau care încalcă prevederile legale privind angajarea în muncă, în cooperare cu IGI.
Pentru a informa lucrătorii străini și a preveni exploatarea acestora, Inspecția Muncii a mediatizat online informații privind condițiile de muncă din România. Acestea sunt disponibile în mai multe limbi, inclusiv în hindi, limba maternă a muncitorilor nepalezi.
Totodată, MMSS organizează acțiuni de informare a angajatorilor cu privire la condițiile în care străinii pot presta activități lucrative pe teritoriul României și în ceea ce privește drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de angajatori.
În ceea ce privește recrutarea lucrătorilor străini de către agenții de plasare din țările terțe, acest aspect este sub incidența instituțiilor din statul de proveniență. Când sunt identificate infracțiuni de înșelăciune sau fals și uz de fals pe teritoriul României, competența revine organelor de cercetare penală.
