STUDIU. Criză de programatori la nivel UE: 6 din 10 companii au întâmpinat dificultăți în angajarea de specialiști

0
18

Conform unui nou studiu realizat de High-Tech Systems & Software (htss ), 62,8% dintre companiile din Uniunea Europeană se confruntă cu probleme în recrutarea de specialiști IT.

Raportul, care îşi bazează concluziile pe date Eurostat, evidențiază o criză în creștere în industria tehnologiei informației.

Slovenia, Cehia şi Germania sunt țările unde companiile se confruntă cu cele mai mari obstacole în angajarea de specialiști IT, cu rate de 78%, 77% şi 76,6%, respectiv.

Conform studiului, la polul opus, companiile din Spania, Bulgaria şi Polonia au raportat cele mai mici rate de dificultate.

În România, situația nu este mult diferită de media europeană. „În ciuda valului de concedieri din industria IT de peste ocean, companiile din România continuă să întâmpine dificultăți în procesul de recrutare a programatorilor,” afirmă Simona Pavelescu, director general al htss.

Potrivit lui Pavelescu, există mai multe motive pentru care piața din România pare să fie mai puțin afectată de criza globală, inclusiv costurile mai mici cu forța de muncă şi infrastructura IT performantă. „Companiile autohtone continuă să atragă noi clienți şi proiecte, grație acestor avantaje,” adaugă Pavelescu.

Conform studiului, într-o piață extrem de competitivă, companiile sunt nevoite să devină inventive. Printre soluțiile inovatoare se numără colaborarea cu instituții educaționale, dezvoltarea programelor de retenție a angajaților şi chiar înființarea de academii interne de IT. Htss, de exemplu, a avut un succes semnificativ cu propria Academie de IT, înființată pentru a satisface nevoile de recrutare.

„Decizia de a înființa o academie internă s-a dovedit inspirată, rata de retenție a absolvenților fiind de 80%. Mai mult, unii dintre ei au ajuns în top management,” menționează Pavelescu.

Este clar că industria IT se confruntă cu o criză de talente la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, abordările inovative şi avantajele oferite de anumite ţări, inclusiv România, pot oferi o cale de a atenua această criză în anii care urmează.

STUDIU. Criză de programatori la nivel european: 6 din 10 companii au întâmpinat dificultăţi în angajarea de specialişti
STUDIU. Criză de programatori la nivel european: 6 din 10 companii au întâmpinat dificultăţi în angajarea de specialişti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.