Controversă în cazul finanțării Metropola TV. Cum a luat televiziunea lui Pandele 200.000 de euro, fonduri peste plafonul maxim

0
64

În contextul finanțărilor acordate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) pentru 2023, o situație controversată s-a ivit în cazul finanțării canalului Metropola TV.

Update răspuns DRP 11.09.2023:

În urma articolului publicat pe 31 august 2023, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a reacționat oficial, negând acuzațiile și susținând că informațiile publicate sunt inexacte și afectează negativ reputația instituției. Într-o scrisoare oficială, DRP afirmă că a răspuns la solicitarea de informații a reporterului nostru, Oana Despa, în data de 28 august 2023.

În esență, DRP își exprimă nemulțumirea față de modul în care au fost interpretate informațiile, subliniind faptul că sumele acordate proiectului în cauză au fost în limitele legale, și că acest proiect a fost încadrat la pilonul „Spiritualitate”, cu un plafon diferit față de cel pentru „Mass-media”.

DRP consideră că articolul transmite ideea că instituția a acordat ilegal sume peste plafonul admis și critică faptul că nu a fost publicat răspunsul oficial dat de DRP, în pofida faptului că reporterul Oana Despa a confirmat primirea și publicarea acestuia.

Instituția își exprimă, de asemenea, îngrijorarea față de opinii și informații publicate despre secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, domnul Gheorghe-Florin Carciu, considerând că acestea afectează imaginea demnitarului.

DRP a trimis o solicitare de Drept la replică și a cerut actualizarea articolului, astfel încât acesta să reflecte realitatea conform datelor lor. Oana Despa a confirmat prin e-mail la data de 1 septembrie 2023 că a făcut modificările solicitate. Cu toate acestea, DRP a solicitat o vizibilitate mai mare a acestor actualizări, inclusiv schimbarea titlului articolului, pentru o informare corectă a cititorilor.

La data de 1 septembrie 2023, un mic paragraf a fost adăugat la finalul articolului, însă DRP menționează că documentele anexate sunt greu accesibile pentru cititori, cerând o mai mare vizibilitate a acestora.

Conform DRP, instituția promovează valorile democratice și dreptul la informare în mod transparent și consideră că actiunile descrise în articol sunt „de neacceptat și de acuzat”.

Această actualizare urmărește să prezinte ambele părți ale poveștii, respectând principiile unei informări corecte și echilibrate.

Conform unui document de atribuire publicat pe 22 august, Publivol Creativ S.A., firma care administrează Metropola TV, a primit un grant de 900.000 de lei, suma ce depășește cu 400.000 de lei plafonul maxim stabilit în ghidul de finanțare, redactează Romania.europalibera.org.

În pofida regulilor stipulate de DRP, care menționează că o entitate nu poate depune mai mult de trei proiecte independente și nu ar trebui să urmărească obținerea de profit, Publivol Creativ S.A. pare să fie o excepție. Inițial, firma avusese un proiect respins pentru că era „neeligibil”. Cu toate acestea, a primit finanțare pentru două emisiuni, „Ora românilor de pretutindeni” și „Noi, românii”.

Emisiuni pentru diaspora sau pentru imagine?

Potrivit anunțurilor Metropola TV, „Ora românilor de pretutindeni” este deja în grila de programe a televiziunii și a avut ca invitați inclusiv membri ai DRP. Cu toate acestea, întrebări rămân în legătură cu impactul real al acestor emisiuni asupra diasporei, dat fiind faptul că majoritatea invitaților nu au legătură cu comunitățile românești de peste hotare, fiind mai degrabă antreprenori locali sau politicieni.

Conducerea implicată

La finalul lui 2022, Gheorghe Cârciu, membru al PSD, a fost numit director al DRP. Acesta are o istorie controversată, inclusiv acuzații că nu vorbește corect limba română și averi semnificative în Franța. Secretarul de stat nu a oferit până în acest moment explicații clare cu privire la diferența de sumă acordată.

Cereri de transparență rămân fără răspuns

Conform Europa Liberă, s-a încercat să se ia legătura atât cu directorul Metropola TV, cât și cu reprezentanții DRP pentru clarificări, dar nu a primit răspuns până la momentul publicării acestui articol.

Într-un context în care transparența și eficiența utilizării banului public sunt esențiale, situația de față ridică semne de întrebare serioase despre modul în care sunt gestionate resursele destinate diasporei. Mai mult, ea aduce în discuție etica și transparența în administrarea fondurilor publice, în special atunci când sunt implicate instituții finanțate din bani de la stat.

Controversată în cazul finanțării Metropola TV. Cum a luat televiziunea lui Pandele 200.000 de euro, fonduri peste plafonul maxim
Controversată în cazul finanțării Metropola TV. Cum a luat televiziunea lui Pandele 200.000 de euro, fonduri peste plafonul maxim

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.