Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a făcut un apel public, ieri, pe rețeaua de socializare Facebook, cerând Comisiei Europene să respingă modificările recente propuse de coaliția PSD-PNL la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Gheorghe argumentează că reducerile de 740 de milioane de euro în finanțarea spitalelor „pun în pericol cetățenii europeni” și contravin obiectivelor UE.
Șase spitale sau secții ale unor unități medicale vor pierde finanțarea prevăzută inițial în cadrul PNRR. Reducerea de 677 de milioane de euro a fost justificată de Ministerul Sănătății ca o măsură preventivă pentru proiectele cu „risc ridicat” de a nu fi finalizate la timp.
În postarea sa pe Facebook, Vlad Gheorghe a acuzat guvernul de a „tăia iresponsabil” de la spitale, școli și creșe în scopul de a menține pensiile speciale. „Banii europeni trebuie să fie cheltuiți responsabil de către guverne, nu în bătaie de joc și în ciuda nevoilor propriilor cetățeni”, a subliniat el.
Gheorghe a mai adăugat că orice modificare adusă PNRR de guvernul Ciolacu ar putea crea un precedent periculos pentru celelalte guverne ale UE, permitându-le să încalce principiile mecanismului de redresare.
Pe lângă impactul imediat asupra sistemului de sănătate românesc, modificările propuse la PNRR ar putea avea consecințe serioase pentru relația României cu Uniunea Europeană. PNRR este parte a inițiativei mai mari a UE, „Next Generation EU”, care vizează redresarea economică post-pandemie și investiții într-o Europă mai „verde” și mai digitală.
PNRR este menit să ajute statele membre UE să iasă mai puternice și mai reziliente din criza economică și socială cauzată de pandemia de COVID-19. Fondurile sunt condiționate de reforme și investiții ambițioase, iar utilizarea necorespunzătoare a acestora ar putea încălca normele și scopurile Uniunii.
În concluzie, solicitarea europarlamentarului Vlad Gheorghe ar putea deveni un moment crucial în discuția despre viitorul PNRR și, implicit, al României în cadrul Uniunii Europene. Cu presiuni crescânde din toate părțile, rămâne de văzut cum va răspunde Comisia Europeană la această cerere.