VIDEO. DNA: Directorul adjunct al ASSMB, Cristian Plută, acuzat că a primit mită 5% din valoarea unui contract. Acuzațiile aduse

0
32
DNA Directorul adjunct al ASSMB, Cristian Plută, acuzat că a primit mită 5% din valoarea unui contract. Acuzațiile aduse. Foto: Captură Video
DNA Directorul adjunct al ASSMB, Cristian Plută, acuzat că a primit mită 5% din valoarea unui contract. Acuzațiile aduse. Foto: Captură Video

Directorul adjunct al Administratiei Spitalelor și Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), Cristian Plută, care este vizat de perchezițiile DNA, a achiziționat trei terenuri și o casă și a acumulat o sumă semnificativă de bani în decursul a doi ani.

În tot acest timp, a ocupat funcția de director de investiții la această instituție. Informațiile sunt prezentate în declarațiile de avere depuse de Plută în anii 2020 și 2022, conform unor surse G4Media.ro.

ASSMB, o instituție subordonată direct Primăriei București și care coordonează spitalele municipiului, a fost condusă în ultimii patru ani de persoane apropiate de PSD sau susținute de fosta administrație condusă de Gabriela Firea, acestea menținându-și pozițiile în continuare cu sprijinul USR și al viceprimarului Horia Tomescu.

Conform declarației de avere din 2020, Plută nu deținea active, proprietăți, terenuri sau depozite bancare și nu avea credite. Acesta deținea trei autoturisme, achiziționate între anii 2005 și 2011. Veniturile sale declarate includeau salariul de la ASSMB (113.398 lei/an), veniturile soției sale de la o altă societate (16.800 lei/an) și alocațiile a doi copii (3.000 lei/an).

În anii 2021 și 2022, în timp ce îndeplinea funcția de director de investiții la ASSMB, Plută și soția sa au achiziționat trei terenuri intravilane (două în București și unul în Ilfov) și o casă cu o suprafață de 200 mp în Buftea. De asemenea, au moștenit o parte (1/4) dintr-o casă cu o suprafață de 219 mp în București.

Plută a constituit depozite bancare de aproape 9.000 de euro și aproximativ 80.000 de lei, conform declarației de avere din iunie 2022. În același an, Plută a contractat un împrumut de aproape 500.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), cu scadența în 2046. A primit, de asemenea, o sumă de 12.500 de euro de la o persoană fizică, menționând „cadou copii” în documentația financiară. Veniturile salariale ale soților Plută au rămas constante în anul 2022 în comparație cu anul 2020.

De menționat este faptul că anterior conducerii Sivache-Plută, ASSMB a fost condusă de Vasile Apostol, numit în funcție de fosta primară Gabriela Firea și păstrat în funcție pentru aproape doi ani de actualul primar, Nicușor Dan.

Plută a fost numit adjunctul ASSMB în 2020 și a ocupat această funcție până în martie 2022, când Apostol a fost demis de Nicușor Dan, iar Plută a fost numit director general al instituției.

În aprilie 2023, Plută a revenit în funcția de adjunct al ASSMB, în urma unei rocade cu actualul director general, Oana Sivache, sprijinită de USR și numită tot de viceprimarul Tomescu. Sivache provenea din rândurile PSD și a fost vicepreședintele TSD Dâmbovița, fiind considerată apropiată de Adrian Țuțuianu. Ea a părăsit PSD în 2015 pentru a se alătura UNPR.

De asemenea, într-un articol publicat în aprilie 2023, G4Media a dezvăluit că ASSMB a atribuit direct două contracte de 45.000 de lei fiecare unei firme înființate cu mai puțin de un an în urmă, pentru servicii de consultanță în vederea obținerii de finanțări PNRR pentru digitalizarea serviciilor medicale. Această firmă era condusă de o persoană inculpată de DNA, condamnată la 9 luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de fraude cu fonduri europene.

Cristian Plută a fost directorul de investiții la ASSMB în perioada presupuselor supraevaluări a lucrărilor de reabilitare a Spitalului de copii „Dr. Victor Gomoiu” din București și a fost audiat în acest dosar. Afacerea Gomoiu a fost dezvăluită în 2019 de către Lavinia Coțofană, fosta șefă a Direcției juridice a ASSMB, care a fost destituită de Gabriela Firea.

O altă afacere controversată din timpul mandatului său de director de investiții la ASSMB a fost atribuirea directă a unui contract în valoare de aproape două milioane de euro către o firmă specializată în producția și distribuția de băuturi răcoritoare pentru lucrările de reparații la Spitalul Colentina în data de 30 septembrie 2020.

VIDEO. DNA: Directorul adjunct al ASSMB, Cristian Plută, acuzat că a primit mită 5% din valoarea unui contract. Acuzațiile aduse
VIDEO. DNA: Directorul adjunct al ASSMB, Cristian Plută, acuzat că a primit mită 5% din valoarea unui contract. Acuzațiile aduse

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.