CPP: Caz șocant de corupție! Instituție din București, victima unei scheme. 10 milioane de lei, transferați ilegal din bugetul public, direct în buzunarul directorului

0
13

Într-un caz șocant de corupție, dezvăluiri recente arată că, timp de aproape un deceniu, între 2007 și 2016, Centrul de Protecție a Plantelor (CPP) din București a fost victima unei scheme în care peste 10 milioane de lei au fost transferați ilegal din bugetul public.

Acești bani au ajuns direct în buzunarele directorului CPP, care a condus instituția timp de aproape 24 de ani, precizează Buletin de București.

Fondurile publice erau redirecționate către director prin intermediul unui afacerist cu care instituția încheia achiziții de produse fitosanitare la prețuri supraevaluate. Patronul firmei, cu care lucra directorul Mihail Dan Grigore, vindea produsele la prețuri de până la 3,5 ori mai mari decât cele de pe piață și primea bani pentru servicii care nu erau livrate. Orice surplus de bani în firmă era retras sub formă de comisioane și oferit „la sacoșă” șefului CPP.

Suma totală transferată în buzunarul directorului în perioada menționată a depășit 10 milioane de lei, ceea ce reprezintă mai mult de două milioane de euro. Această cifră este deosebit de șocantă având în vedere că bugetul anual al CPP era în medie de 1,4 milioane de euro.

Directorul a cheltuit rapid banii publici în mod extravagant. A achiziționat două mașini de lux și a efectuat 35 de vacanțe costisitoare în 20 de țări, inclusiv destinații exotice precum Jamaica, Indonezia și Oman. Aceste achiziții și călătorii luxoase au fost efectuate cu fonduri destinate protecției plantelor în București.

Deși procurorii DNA l-au trimis în judecată pe directorul Mihail Dan Grigore în 2021 pentru acuzații de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, acesta rămâne în funcție la CPP.

În prezent, instituția CPP se află într-un proces de desființare, iar sediul său se află în cartierul Ghencea, mai aproape de intrarea în Ilfov decât de centrul Capitalei.

Afaceri ilegale și cheltuieli extravagante În urma dezvăluirilor, se pare că în 2007, la scurt timp după ce România a aderat la Uniunea Europeană, directorul CPP, Grigore Dan Mihail, și afaceristul Petre Iancu au pus bazele unei afaceri ilegale care a prejudiciat grav instituția timp de mai mulți ani.

Acordul semnat cu aproape 16 ani în urmă presupunea ca directorul CPP să achiziționeze produse fitosanitare la prețuri mult mai mari decât cele de pe piață de la cele trei firme controlate de Petre Iancu. În multe cazuri, produsele erau supraevaluate chiar și de 3,5 ori. Directorul trebuia, de asemenea, să plătească facturi fictive emise de aceste firme, fără a primi produse în schimb. Diferența de preț era transformată în comisioane și oferită directorului sub formă de bani cash.

Această schemă a permis directorului CPP să acumuleze o avere semnificativă din banii publici. El și-a construit o pensiune de lux de aproape 1,5 milioane de euro în apropiere de Castelul Bran, a achiziționat o casă luxoasă în Bragadiru, și-a renovat o altă proprietate și a cumpărat două mașini scumpe.

Un alt aspect notabil este numărul impresionant de vacanțe de lux pe care directorul le-a efectuat în perioada menționată. Cu toate acestea, directorul CPP continuă să ocupe funcția în ciuda acuzațiilor grave care i-au fost aduse de DNA.

În plus, ancheta arată că există și suspiciuni de fraudare a licitațiilor publice și de spălare de bani în procesul de achiziție a produselor fitosanitare.

Cu toate acestea, dosarul a fost trimis în instanță abia în 2021, iar termenul de prescripție a faptelor se apropie, ceea ce ridică întrebări cu privire la posibilitatea unui proces complet și echitabil în acest caz de corupție devastator.

Acest scandal de corupție dezvăluie deficiențe semnificative în sistemul de control și monitorizare a utilizării fondurilor publice și ar trebui să fie un avertisment pentru necesitatea unor măsuri mai riguroase de prevenire și combatere a corupției la nivel instituțional.

CPP: Caz șocant de corupție! Instituție din București, victima unei scheme. 10 milioane de lei, transferați ilegal din bugetul public, direct în buzunarul directorului
CPP: Caz șocant de corupție! Instituție din București, victima unei scheme. 10 milioane de lei, transferați ilegal din bugetul public, direct în buzunarul directorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.