În cadrul celei de-a II-a ediții a simpozionului UROFUN intitulat „Actualități în Urologie funcțională”, șefa Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Martha Orsolya, a adus în atenție o problemă alarmantă – creșterea numărului de cancere neglijate, care sunt diagnosticate în stadii avansate, scrie G4Media.
Precum și o tendință în creștere a îmbolnăvirilor de diferite tipuri de malignități ale aparatului urogenital, în special la tineri. Acest avertisment vine în contextul informațiilor furnizate de Agerpres.
Potrivit dr. Martha Orsolya, pandemia a avut un impact negativ asupra vizitelor la medic, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri de cancer diagnosticate în stadii avansate. Pacienții au evitat să consulte specialiști timp de doi ani, ceea ce a dus la identificarea multor cazuri neglijate.
Aceste cazuri au trecut de perioada de operabilitate și au devenit inoperabile din punct de vedere urologic. De asemenea, se observă o creștere semnificativă a cazurilor de malignități ale aparatului urogenital la tineri, inclusiv cancer de prostată și tumori renale, chiar și la pacienți sub 50 de ani.
La nivelul Clinicii de Urologie, sunt internați lunar aproximativ 200 de pacienți, iar alți 200-250 de pacienți beneficiază de tratament în regim de spitalizare de zi. Pe lângă aceștia, zilnic vin la policlinică, la policlinica numărul doi, aproximativ 15-20 de pacienți. Astfel, numărul total de pacienți tratați anual de către medicii clinicii se ridică la 3500-4000 de cazuri.
Medicul Martha Orsolya a subliniat că nu se cunoaște cu exactitate cauzele acestei creșteri a cazurilor de cancer urogenital, dar a menționat că stilul de viață, alimentația și chiar evenimentul de la Cernobîl din anii ’80 ar putea juca un rol în apariția acestor afecțiuni.
În ceea ce privește simpozionul UROFUN, dr. Martha Orsolya a explicat că acesta se concentrează pe domeniul urologiei funcționale, o subspecialitate mai puțin dezvoltată în România.
Urologia funcțională se ocupă de funcționalitatea normală a sistemului urogenital, în special a aparatului vezico-sfincterian, și tratează patologii care pot cauza disfuncții micționale, cum ar fi diabetul zaharat, bolile neurologice sau bolile urologice, precum adenomul de prostată și incontinența urinară.