O propunere legislativă recentă ar putea modifica modul în care multinaționalele funcționează în România. Parlamentarii PNL, Bogdan Huțucă și Alexandru Nazare, propun o schimbare majoră în Codul fiscal, prin care multinaționalele nu vor mai putea deduce cheltuielile cu serviciile de management și consultanță, scrie G4Media.
Această măsură vizează în mod direct practicile prin care unele companii își externalizează profiturile în alte țări, fără să plătească taxele corespunzătoare în România.
„Cheltuielile cu serviciile de management, consultanță, asistență sau alte servicii, prestate de o persoană afiliată nerezidentă în România nu vor mai putea fi deduse,” explică parlamentarii în proiectul de lege.
Această propunere vine în contextul în care România urmărește să alinieze legislația sa fiscală la directivele europene, care urmăresc ca taxele să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile. Proiectul de lege menționează în mod specific Directiva (UE) 2016/1164, care are ca scop evitarea practicilor de evitare a obligațiilor fiscale în piața internă a UE.
În plus, în cazul nerespectării acestei noi reglementări, companiile care deduc astfel de cheltuieli vor fi sancționate cu o amendă egală cu dublul valorii cheltuielii deduse.
Este important de menționat că guvernul Ciolacu a introdus recent o taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. Acest impozit a fost justificat printr-o presupusă externalizare a profiturilor fără taxare. Totuși, mediul de afaceri din România a contestat aceste afirmații, susținând că majoritatea companiilor cu capital străin plătesc corect toate taxele și impozitele în România.
Dacă proiectul legislativ va fi adoptat, se așteaptă ca această taxă de 1% să fie eliminată, dat fiind că obiectivul său principal – combaterea externalizării profiturilor – va fi abordat direct prin noua prevedere legislativă.
În perioada următoare, proiectul de lege va fi supus dezbaterilor parlamentare, iar reprezentanții mediului de afaceri și experții fiscali sunt așteptați să participe activ la discuții. Se prevede o intensă dezbatere publică pe această temă, având în vedere impactul major pe care această schimbare legislativă îl poate avea asupra mediului economic din România.