Într-un an cu patru rânduri de alegeri, Guvernul României aduce în prim-plan măsuri care vizează „bunăstarea românilor”. Cu toate acestea, unele dintre aceste măsuri ridică semne de întrebare, iar altele par a merge împotriva principiilor pieței libere.
Prelungirea plafonării adaosurilor comerciale la alimente
Guvernul a decis să prelungească cu două luni plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază, în ciuda criticilor experților care susțin că această măsură este anti-piață și ineficientă. Comercianții au criticat această imixtiune a statului în principiile pieței libere și au găsit modalități de a evita măsura, cum ar fi vânzarea de mălai la 1,05 kg în loc de 1 kg.
Neimpozitarea pentru pensii de 2-3.000 de lei
Guvernul a discutat posibilitatea de a scuti de impozite pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, cu un impact estimat de 2 miliarde de lei în minus la buget. Această propunere vine într-un context în care legea pensiilor prevede o indexare de 13,8% a pensiilor de la 1 ianuarie 2024, dar ridică întrebări cu privire la sursa de finanțare a acestor măsuri și la impactul pe termen lung asupra bugetului.
Creșterea salariului minim
Salariul minim din România a crescut cu 10% la începutul anului 2024, ajungând la 3.300 de lei brut (2.079 lei net). Cu toate acestea, România rămâne pe penultimul loc în UE în ceea ce privește salariul minim, după Bulgaria. Salariul minim ar urma să crească și mai mult de la 1 iulie, dar inflația ridicată creează preocupări cu privire la puterea reală de cumpărare a salariului minim.
Termocentrala Paroșeni repornită
Deși planurile de decarbonizare au fost anunțate, Guvernul a decis să repornească termocentrala Paroșeni, care funcționează pe huilă și produce energie la costuri mari și prețuri mai mari decât cele de pe piață. Repornirea acestei termocentrale poate fi văzută ca o mișcare electorală pentru a sprijini minerii din Oltenia, în contextul alegerilor.
Amânarea austerității pentru bugetari
Ordonanța de urgență 115/2023 amână reorganizarea instituțiilor publice, o măsură care a fost prezentată ca aducând cele mai mari economii bugetare. Acest amânare ridică întrebări cu privire la modul în care măsurile de austeritate afectează mediul privat.
Avertismente privind deficitul
Consiliul Fiscal a avertizat că veniturile din bugetul pentru anul 2024 sunt supraestimate, iar cheltuielile vor fi mai mari decât cele estimate. Aceasta poate duce la un deficit mult mai mare decât estimarea guvernului, afectând echilibrul bugetar.
