Într-un efort de a combate risipa alimentară și de a promova utilizarea responsabilă a resurselor, Camera Deputaților a adoptat un nou proiect de lege care impune obligații clare și sancțiuni pentru operatorii economici din industria alimentară.
Acest proiect reprezintă o schimbare semnificativă față de măsurile anterioare, care erau doar recomandări, scrie euronews.
Potrivit noilor reglementări, magazinele alimentare sunt acum obligate să vândă produsele aproape de data expirării la prețuri reduse și să doneze alimentele nevândute. Mai mult, nu le este permis să declare ca improprii produsele agroalimentare încă bune pentru consum, sub amenințarea unor amenzi substanțiale, cuprinse între 10.000 și 40.000 de lei.
În cazul în care alimentele nu mai pot fi consumate de oameni, acestea trebuie redirecționate către adăposturile de animale, pentru a fi utilizate ulterior în producerea de compost sau biogaz.
Legea mai impune restaurantele să ofere consumatorilor posibilitatea de a lua alimentele rămase la finalul meselor, fără costuri suplimentare, și să informeze clar și vizibil despre această opțiune în meniu.
De asemenea, până în iunie 2025, Ministerul Agriculturii trebuie să creeze o platformă națională digitală unde operatorii economici vor fi obligați să raporteze anual măsurile lor de prevenire a risipei alimentare.
Contravențiile vor fi constatate și sancționate de către reprezentanții Ministerului Agriculturii și ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Aceste modificări legislative au fost votate în unanimitate de toate grupurile parlamentare și au fost inițiate de parlamentarii Diana Buzoianu (USR), Florin Alexe (PNL), Bogdan Gruia Ivan (PSD) și Zoltan Miklos (UDMR).
Risipa alimentară este un fenomen grav cu implicații economice și ecologice semnificative. În Uniunea Europeană, aproape 59 de milioane de tone de alimente sunt irosite anual, având un impact major asupra mediului și contribuind la emisiile de gaze cu efect de seră.
În România, fiecare locuitor aruncă aproximativ 70 de kilograme de mâncare la gunoi în fiecare an, reprezentând unul dintre cele mai ridicate niveluri de risipă alimentară din Europa.