Hotărâre de Guvern privind obținerea atestatului și procedura de atestare a asistentului maternal, puse în consultare publică

0
119

Ministerul Familiei a pus în consultare publică un proiect de Ordonanță de Guvern care aduce schimbări semnificative în regulile pentru asistenții maternali, prima astfel de modificare după două decenii.

Conform Edupedu.ro, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare nu vor mai fi acceptate, iar asistenții maternali vor trebui să fie absolvenți de liceu, fără a fi specificată necesitatea unei diplome de bacalaureat.

  1. Introducerea condiției de studii
    • Persoanele care vor să devină asistent maternal trebuie să fie absolvenți de învățământ liceal. Nu se precizează dacă diploma de bacalaureat este necesară.
  2. Venituri în familie
    • Cel puțin unul dintre membrii familiei asistentului maternal trebuie să obțină venituri, exceptând solicitantul, dacă acesta locuiește cu unul sau mai mulți adulți.
  3. Limitarea vârstei
    • Activitatea de asistent maternal se poate desfășura până la împlinirea vârstei-standard de pensionare.
  4. Diferența de vârstă între asistent și copil
    • Diferența de vârstă între asistentul maternal și copilul luat în plasament nu poate fi mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani.
  5. Valabilitatea atestatului
    • Valabilitatea atestatului asistentului maternal se extinde de la 3 ani la perioadă nedeterminată.

Motivele Schimbării Regulilor propuse de Guvern

Nota de fundamentare a proiectului explică necesitatea acestor modificări, subliniind că „rețeaua de asistență maternală este înalt feminizată, îmbătrânită și cu un nivel mediu-scăzut de educație”. Se arată că rețeaua națională de asistență maternală este un amestec între rețele dezvoltate la începutul anilor 2000 și rețele consolidate după 2011, între rețele extinse și rețele mici, unele predominant urbane și altele rurale.

Autorii proiectului au detaliat criteriile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele interesate să lucreze în sistemul de protecție a copilului:

  • Trebuie să aibă cel puțin 21 de ani și capacitate deplină de exercițiu.
  • Trebuie să fie absolvent de învățământ liceal.
  • Comportamentul în societate și profilul psihologic trebuie să prezinte garanții morale privind creșterea, îngrijirea și educarea copiilor.
  • Atât persoana, cât și soțul/soția trebuie să demonstreze disponibilități afective în relațiile cu copiii, confirmate prin evaluarea psihologică.

Conform legii, asistentul maternal este persoana angajată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) care asigură creșterea și îngrijirea copilului pe durata măsurii de protecție specială a plasamentului sau a plasamentului în regim de urgență pentru copilul separat de părinții săi.

Aceste modificări legislative sunt menite să actualizeze și să îmbunătățească sistemul de asistență maternală din România, adaptându-l la nevoile actuale și asigurând o mai bună protecție și îngrijire pentru copiii aflați în plasament.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa site-ul oficial al Ministerului Familiei.

Hotărâre de Guvern privind obținerea atestatului și procedura de atestare a asistentului maternal, puse în consultare publică
Hotărâre de Guvern privind obținerea atestatului și procedura de atestare a asistentului maternal, puse în consultare publică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.