Noua versiune a portalului Agenției Naționale de Integritate (ANI), care centralizează declarațiile de avere ale funcționarilor și demnitarilor din toată țara, a venit la pachet cu reducerea drastică a transparenței după ce site-ul nu a funcționat timp de trei săptămâni.
Peste 10 milioane de declarații de avere și interese au dispărut de pe portalul ANI, iar căutarea a devenit mai greoaie.
Peste 10 milioane de declarații de avere și interese, depuse în perioada 2008-2021, au dispărut fără nicio explicație de pe portalul ANI. Site-ul a fost nefuncțional timp de trei săptămâni din cauza unor defecțiuni la sistemul de răcire a serverelor, conform instituției. Din noua versiune a site-ului, care centralizează și publică declarațiile de avere și interese la nivel național, a fost eliminată și posibilitatea căutării avansate după criterii precum anul depunerii, județul sau angajatorul deponentului. În schimb, au fost introduse verificările captcha, complicând și mai mult accesul la informații.
ANI susține că situația este temporară și că, în timp, vor fi publicate și declarațiile lipsă, care sunt stocate acum pe servere defecte.
Laura Ștefan, expert anticorupție la Expert Forum România, a criticat dur această situație: „Nu e în regulă. Față de varianta anterioară a website-ului, e clar o modificare în sensul reducerii semnificative a transparenței. Și nu este în congruență cu ceea ce spune legea că ar trebui să publice agenția. Nu se respectă articolul 6 din lege (n.r. cel referitor la publicarea declarațiilor pe toată durata mandatului și trei ani după).”
În cazul judecătorilor și al procurorilor, care ocupă funcții continue, situația este și mai limpede: „Ar trebui să fie publice absolut toate declarațiile”, a adăugat expertul.
Controlul averilor și adoptarea unui mecanism eficient de verificare a declarațiilor de avere au constituit o recomandare a Uniunii Europene în procesul de aderare a României la UE. Legea cere demnitarilor, funcționarilor publici și candidaților la funcția de primar sau consilier local sau județean să depună declarații de avere și de interese. Aceste declarații permit identificarea eventualelor discrepanțe între venituri și proprietăți și pot dezvălui posibile situații de incompatibilitate. Portalul ANI este un instrument esențial pentru jurnaliști și cetățeni, fiind accesat, în 2022, de peste 360.000 de vizitatori unici.
Conform legii, ANI, dar și instituțiile publice, trebuie să mențină pe pagina de internet declarațiile de avere și interese timp de trei ani de la încheierea mandatului sau exercitării funcției publice. În prezent, Agenția Națională de Integritate publică doar declarațiile depuse începând cu anul 2022, contrar prevederilor legii care cer publicarea declarațiilor depuse cu până la trei ani în urmă.
ANI a declarat că noul portal este o soluție temporară, necesară până la repararea serverelor defecte pe care sunt stocate restul declarațiilor. Însă, nici la șase săptămâni după ce portalul a picat, ANI nu știe cât timp va dura repararea serverelor afectate: “Acest proces este de durată din cauza volumului mare de documente și metadate asociate care se regăsesc pe o infrastructură cu peste 15 ani vechime.“
Reprezentanții instituției au mai precizat că atât noul website al Agenției, cât și platforma “de avarie” pe care sunt găzduite declarațiile disponibile în acest moment au fost realizate cu resurse interne.
Activitatea ANI este apreciată în Raportul din 2024 privind statul de drept din România, publicat recent de Comisia Europeană. Paradoxal, la elaborarea raportului, România s-a lăudat cu numărul mare de declarații publicate, acum dispărute. Același portal este menționat și în raportul de activitate pentru 2022, cel mai recent publicat de ANI.
Agenția Națională de Integritate este condusă de Florin Moise din 2021, singurul candidat la concursul pentru postul de președinte al ANI. Investigațiile au dezvăluit legăturile sale cu mediul politic, tatăl și fratele lui Florin Moise fiind membri PSD și ocupând funcții politice.
Secretarul general ANI, Silviu Ioan Popa, are la rândul său legături cu politica: tatăl său a fost membru PDSR și PNL.
Situația actuală a portalului ANI reprezintă o lovitură semnificativă pentru transparența și accesibilitatea informațiilor publice. Fără un termen clar pentru repararea serverelor și restaurarea declarațiilor lipsă, încrederea în instituție este grav afectată. Este esențial ca ANI să își îndeplinească obligațiile legale și să asigure publicarea completă și accesibilă a declarațiilor de avere și interese pentru a menține standardele de integritate și transparență necesare într-o democrație funcțională.