Într-o investigație realizată de publicația Recorder, s-a adus în atenție o practică controversată ce are legătură cu numirile politice și influența serviciilor secrete în instituțiile publice din România.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este una dintre instituțiile implicate, unde o serie de foști ofițeri din serviciile secrete, inclusiv din cadrul SRI, DGPI și STS, au fost angajați în funcții cheie, iar pe lângă aceștia, mulți dintre angajați sunt rude apropiate ale politicienilor sau funcționarilor publici de top.
Printre persoanele angajate la ASF se numără Iulia Bianca Tuță, cumnata primarului Sectorului 1, George Tuță (PNL), care ocupă funcția de expert în management la departamentul de Resurse Umane. În același departament activează și Daniel Asănică, fost ofițer DGPI, cunoscut pentru activitatea sa în cadrul serviciului secret al Ministerului de Interne, cunoscut și sub denumirea „Doi și-un sfert.”
În perioada 2021-2023, fratele lui George Tuță, Paul Cătălin Tuță, a fost angajat secretar general la ASF. George Tuță, fost ofițer SRI și apropiat al fostului șef SRI, Eduard Hellvig, a fost promovat în Parlament de către șeful CJ Ilfov, Thuma Hubert. Pe durata mandatului său în Parlament, George Tuță a făcut parte din PNL, iar familia sa a fost implicată în diverse activități legate de instituțiile statului.
În perioada în care ASF era condusă de Nicu Marcu, au fost angajați nu doar rude și pile politice, ci și foști ofițeri ai serviciilor secrete. De exemplu, generalul George Viorel Voinescu, fost adjunct al directorului SRI și trecut în rezervă în octombrie 2020 de președintele Klaus Iohannis, a fost numit la cabinetul președintelui ASF, Nicu Marcu.
Această rețea de numiri a ridicat semne de întrebare în legătură cu integritatea și transparența instituțiilor publice, iar în perioada respectivă au avut loc mai multe scandaluri legate de falimente financiare importante în sectorul asigurărilor, unde ASF trebuia să protejeze cetățenii și să asigure un mediu financiar stabil. Cu toate acestea, un miliard de euro, pierderi masive, au fost „plătite” de către cetățeni, iar ASF a fost considerată de mulți o instituție care nu și-a îndeplinit corespunzător rolul.
După ce a părăsit ASF în 2023, Paul Cătălin Tuță a fost angajat director în cadrul Societății Naționale de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș, companie cu capital majoritar de stat. Deși câștigurile sale și ale soției sale de la ASF au fost anonimizate, declarația de avere a acestuia din decembrie 2023 arată că a împrumutat suma de 25.000 de euro fratelui său, George Tuță.
Ion Sterian, directorul Transgaz, este unul dintre cei mai bogați bugetari din România și a avut susținerea atît a PSD, cât și a PNL. Cariera sa include o serie de funcții importante în diverse companii de stat și agenții guvernamentale. Acesta este susținut de Vlad Moisescu, un apropiat al fostului lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu. În trecut, Sterian a avut legături politice și cu fostul președinte Traian Băsescu și cu Daniel Chițoiu de la ALDE.
Această rețea de numiri politice și de influență din serviciile secrete pune sub semnul întrebării integritatea instituțiilor publice din România. Rudele și pilele politice, alături de foștii ofițeri ai SRI și ai altor servicii de informații, au avut acces la funcții de decizie în instituțiile financiare de top, iar acest lucru a contribuit la un climat de ineficiență și opacitate.
Într-un moment în care instituțiile publice ar trebui să protejeze interesele cetățenilor și să asigure un mediu corect și transparent, astfel de practici subminează încrederea în statul român și alimentează suspiciunile legate de corupție și nepotism. Astfel de investigații scot în evidență importanța de a pune în aplicare măsuri de transparență și integritate mai puternice în toate sectoarele publice.