Planul de anulare a alegerilor: George Simion și scenariul fraudării prezidențialelor din 2025

0
128

Într-o postare incendiară pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și membru USR, a tras un semnal de alarmă cu privire la un posibil scenariu sumbru pregătit de candidatul AUR la prezidențialele din 2025, George Simion.

Voiculescu susține că există indicii clare că George Simion ar putea contura o narațiune despre fraudarea alegerilor, în cazul în care pierde turul al doilea, și că toate acțiunile recente ale acestuia sugerează o pregătire pentru a nu recunoaște înfrângerea.

Vlad Voiculescu atrage atenția asupra unui comportament tot mai suspect al lui George Simion, care a început să construiască un discurs despre „frauda masivă” chiar înainte de începerea procesului de numărare a voturilor. Acesta se bazează pe o serie de acuze legate de televiziunile „aservite” și instituțiile statului, precum Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care ar fi responsabile de „furtul” voturilor și de manipularea alegătorilor.

„Faptul că unul dintre candidați l-a atacat abject pe celălalt, acuzând indirect o televiziune privată că susține un candidat „autist” ascunde, de fapt, ceva mult mai grav. De fapt, e posibil ca acest candidat să-și fi deconspirat planul pentru situația (foarte probabilă) în care ar pierde alegerile: nu va recunoaște înfrângerea, invocând „manipularea” acestora de către televiziunile „aservite”. De către servicii. De către „sistem””, afirmă Voiculescu.

Aceste acuzații lansate de George Simion se potrivesc cu un scenariu care este tot mai clar și care pare să fie gândit în avans, înainte chiar ca alegătorii să pună ștampila pe buletinele de vot. Voiculescu sugerează că George Simion va refuza să recunoască orice rezultat al alegerilor, invocând manipulațiile televiziunilor și acțiunile „sistemului” care ar fi compromis procesul electoral.

Voiculescu susține că, după anunțarea rezultatelor în seara zilei de 18 mai, George Simion ar putea să invoce „incorectitudinea” alegerilor și să refuze să se supună verdictului urnelor. Într-un scenariu de acest tip, Simion ar putea cere repetarea alegerilor, având la îndemână narativul fraudării acestora, care include acuzațiile că televiziunile și STS au manipulând procesul electoral.

„Totul converge pentru ca, în seara de 18 mai, după anunțarea rezultatelor, acesta să invoce „incorectitudinea” alegerilor. Să nu se supună verdictului urnelor – având la îndemână această argumentație pe care deja o sugerează: televiziunile au manipulat oamenii, furând moral alegătorii săi, în timp ce „sistemul”, în frunte cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, a furat fizic, cu milioanele de voturi”, explică Voiculescu.

Această abordare nu ar fi, conform europarlamentarului, doar o diversiune electorală. Este o strategie similară celor adoptate de liderii autocratici care refuză să accepte înfrângerea și încearcă să răstoarne realitatea în favoarea lor, indiferent de legitimitatea procesului electoral.

Scenariul descris de Vlad Voiculescu nu este unul nou pentru istoria politică a României sau a altor regimuri autocratice. Voiculescu face un paralelism cu discursurile de învrăjbire folosite în trecut de regimuri totalitare, comparând tacticile lui George Simion cu cele folosite de comuniști atunci când au ajuns la putere. „Dușmani inventați. Presa e „vândută”. Instituțiile sunt „securiste”. Oricine nu e cu „poporul lor” devine trădător”, spune Voiculescu, arătând cum asemenea narațiuni sunt folosite pentru a diviza populația și a crea un climat de ură socială.

De asemenea, Voiculescu subliniază pericolele acestui tip de discurs, afirmând că nu este doar o problemă electorală, ci un pericol pentru stabilitatea democratică și socială a României. „Pericolul nu e doar electoral. E social. E democratic. Pentru că atunci când cineva seamănă ură în mod organizat, sfârșitul nu e doar o înfrângere politică”, avertizează Voiculescu.

Una dintre trăsăturile ce definesc discursul lui George Simion și al AUR este polarizarea extremă a societății. Prin utilizarea termenilor precum „ciocoi” și „plebe”, AUR încearcă să construiască o linie de demarcație între cei care sunt considerați „adevărații români” și cei care sunt considerați trădători sau parte a „sistemului”. Acest tip de retorică este periculos, spun criticii, pentru că nu doar că subminează unitatea națională, dar poate duce și la tensiuni sociale grave, în care cetățenii sunt încurajați să se opună unii altora pe baza unor identități politice impuse.

Voiculescu atrage atenția asupra pericolelor pe care le prezintă această viziune radicală și asupra modului în care asemenea idei pot deveni un catalizator pentru acțiuni violente și destabilizatoare. „Istoria a mai fost scrisă o dată cu sânge: când comuniștii au venit la putere, tot în numele „clasei asuprite””, adaugă acesta, sugerând că acest tip de discurs poate conduce la represiune și abuzuri de putere.

Vlad Voiculescu se întreabă, de asemenea, ce se va întâmpla în eventualitatea în care George Simion ar dori să conteste rezultatele alegerilor. „Pe cine va chema în ajutor din lumea largă, pentru a nu recunoaște aceste alegeri?”, întreabă Voiculescu, subliniind că apelurile externe ar putea deveni un instrument pentru a susține narativul „ilegitimității” alegerilor din 2025.

Îngrijorările lui Voiculescu sunt legate și de felul în care un astfel de comportament ar putea escalada rapid într-un conflict major, având în vedere polarizarea politică deja existentă și tensiunile generate de retorica extremă a lui George Simion. „Și nu doresc să-mi închipui ce-ar însemna mulțimi de oameni, incitate de acest tip de candidați, în confruntare cu forțele de ordine, pe modelul asediului Capitoliului”, avertizează europarlamentarul, referindu-se la evenimentele din Statele Unite, când susținătorii fostului președinte Donald Trump au asaltat Capitolul.

Faptul că George Simion ar putea pregăti terenul pentru o contestare a alegerilor este un semnal îngrijorător, în special în contextul unui partid extremist care câștigă tot mai mult teren în politica românească. Pe măsură ce apropierea alegerilor din 2025 devine tot mai evidentă, întrebarea rămâne dacă România va reuși să rămână fidelă principiilor democratice sau dacă țara va fi împinsă într-o eră de instabilitate politică și socială, alimentată de discursuri radicale și manipulări de amploare.

În această perioadă decisivă pentru viitorul României, este crucial ca toți cetățenii să rămână vigilenți și să nu permită ca manipulările și retorica extremă să afecteze stabilitatea națională. Alegătorii trebuie să aleagă cu înțelepciune, nu doar pe baza unui discurs incitant, dar periculos, care poate să pună în pericol democrația și bunăstarea societății românești.

Sursă: G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.