Fonduri Europene pentru extinderea rețelelor de gaze naturale

0
325

Autoritățile publice locale vor avea la dispoziție noi oportunități de finanțare pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale.

Ministerul Fondurilor Europene România, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, a lansat în consultare publică, ghidul solicitantului „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final”: https://bit.ly/2CTxX2L.

Apelul, în valoare de 235 milioane de euro, prevăzut a fi lansat pe 17 august 2020, permite dezvoltarea rețelei de gaze naturale încă din această perioadă de programare, urmând ca procesul să continue și în viitorul exercițiu financiar multianual 2021-2027, până la un cuantum total de un miliard de euro. Condiția este ca primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorități publice locale, să asigure racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin câte 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect și să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există. Eligibile sunt și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară, care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației.

Compania Națională de Investiții (CNI), instituție aflată sub autoritatea MLPDA, poate participa la proiectele finanțate prin Programul Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale, în calitate de Unitate de Implementare a Proiectelor (UIP), conform unui proiect de Ordonanță de urgență: https://bit.ly/2X2gRXb.

Valoarea apelului de proiecte aferent Programului Național, pentru perioada de programare 2014-2020, este egală cu valoarea în lei a unei alocări de 200 milioane de euro, iar, pentru perioada de programare 2021-2027, este de 800 milioane de euro.

Durata programului, pentru perioada de programare 2014-2020, este de la data deschiderii apelului de proiecte în cadrul POIM 2014 – 2020 și până la 31 decembrie 2023, iar durata pentru perioada de programare 2021-2027 este de la data lansării apelului de proiecte și până la 31 decembrie 2029.

Sursă: Ministerul Fondurilor Europene

Sursă foto: Capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.