Guvernul a atacat la CCR depunerea moțiunii de cenzură

0
342

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în privinţa unui conflict de natură constituţională provocat de depunerea moţiunii de cenzură de către Partidul Social Democrat şi cere PSD ca dezbaterea şi votul moţiunii să fie programate după pronunţarea Curţii, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Guvernul reclamă, în sesizare, depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură, precum şi încălcarea Constituţiei prin fragmentarea procedurii moţiunii de cenzură în mai multe sesiuni parlamentare.

Ionel Dancă: „PSD vrea să lase țara fără guvern într-o perioadă în care România se confruntă cu pandemia și cu criza economică. PSD e un partid de piromani. Dau foc la țară și se uită cum guvernul, pe post de pompier, trebuie să stingă incendiul. Cui i-ar folosi ca țara să nu aibă un guvern cu funcții depline în condițiile în care pandemia nu s-a terminat?

Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare și cerem PSD să amâne sau să programeze dezbaterea și votul moțiunii de cenzură după pronunțarea Curții Constituționale. Pentru orice om normal la cap, sensul prevederilor constituționale este foarte clar în ceea ce privește posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură de către un parlamentar, respectiv o singură dată în cadrul unei sesiuni parlamentare. Toate prevederile constituționale sunt în sensul garantării stabilității Guvernului pe perioada exercitării mandatului acestuia și doar o interpretare abuzivă, așa cum ne-am obișnuit din partea PSD, poate merge în sensul că se poate depune o moțiune de cenzură ori de câte ori doresc într-o sesiune extraordinară.

În al doilea rând, întreaga procedură de depunere a moțiunii de cenzură inițiată de PSD este virusată de numeroase vicii constituționale. Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moțiunii de cenzură, fără a vota și adopta în plen ordinea de zi în ceea ce privește dezbaterea și votul moțiunii de cenzură, este contrar prevederilor constituționale și ale regulamentului de funcționare ale celor două Camere. Nu se poate prezenta o moțiune de cenzură într-o sesiune și dezbate și vota în altă sesiune parlamentară. Este o aberație juridico-constituțională, care putea fi gândită doar de către PSD.”

Conform textului sesizării, ”existenţa conflictului juridic de natură constituţională este generată de depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură, fiind încălcate dispoziţiile art.113 alin.(4) şi ale art.147 alin.(4), în sensul în care procedura dezbaterii moţiunii de cenzură odată declanşată, aceasta nu poate fi oprită după prezentarea moţiunii în şedinţa comună a celor două camere, prin încheierea sesiunii extraordinare”.

Moţiunea de cenzură iniţiată la data de 17 august 2020 având conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 nu poate fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni în temeiul aceluiaşi act politic epuizat (moţiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea şi votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus.

Având în vedere că numărul de sesiuni extraordinare nu este limitat, prin depunerea unei moţiuni de cenzură într-un astfel de cadru, se poate ocoli uşor interdicţia imperativă din Constituţia României, ca aceiaşi semnatari să nu poată susţine mai mult de o moţiune de cenzură în aceeaşi sesiune parlamentară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.