Fonduri europene pentru sistemul medical

0
365

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: ,,Sănătatea reprezintă pentru români principala temă de interes, lucru normal în contextul pandemic pe care îl traversăm, dar și luând în calcul încrederea precară în sistemul public de sănătate din ultimii mulți ani. Faptul că țara noastră are șansa istorică de a reforma un sistem vital pentru fiecare dintre noi și de a construi acolo unde poate nu au fost mereu resurse financiare reprezintă o oportunitate pe care nu o putem rata.”

Fonduri europene:

  • 4,2 miliarde de euro din bugetul multianual 2021-2027
  • 1,8 miliarde de euro alocate prin Planul Național de Relansare și Reziliență al României (PNRR).
  • Acestui total de circa 6 miliarde de euro i se adaugă și cele 1,2 miliarde de euro deja alocate măsurilor de combatere a virusului (sporuti medicale, echipamente de protecție, dotarea spitalelor etc.).

Pe 1 octombrie Ministerul Fondurilor Europene România a transmis Comisiei Europene prima formă a Acordului de Parteneriat și a ficărui viitor Program Operațional. O premieră, fiind prima dată când MFE face acest demers înainte de a începe ciclul bugetar 2021-2027.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: ,,Prevenția este una dintre temele asupra cărora țin să pun accent deosebit, alături de echipa Ministerului implicată în acest subiect. Spre exemplu, în domeniul oncologic acest lucru este evident, cu peste 80.000 de cazuri noi de cancer pe diagnosticate în fiecare an. Iar pentru că este mai ieftin și mai eficient să previi decât să tratezi, programele de screening la nivelul întregii populații își vor avea rolul lor bine stabilit!
Programele naționale consolidate aflate în implementare, bazate pe evidențe științifice, ghiduri și recomandări internaționale, dovedite ca fiind eficace și cost-eficiente, sunt:
– Screening pentru cancerul de sân, în valoare totală de 21 milioane de Euro
– Screening pentru cancerul de col uterin, în valoare totală de 47 mil Euro.
– Screening pentru cancerul colorectal, în valoare totală de 30 mil. Euro

– Screening pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusurile hepatitelor B, C și D, în valoare totală de 25 mil. de euro, care vor contribui și acestea la prevenirea cancerului hepatic.

Sursă foto: Playtech

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.