Se va implementa Sistemul Garanție-Returnare pentru deșeurile din ambalaje

0
397

Prin implementarea Sistemului Garanție-Returnare, estimăm că 90% din deșeurile reciclabile din România vor fi colectate și procesate, în vederea reciclării.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.

Sistemul prevede colectarea unei garanții de 50 de bani pentru fiecare ambalaj de băuturi din PET, sticlă sau aluminiu. După returnarea ambalajului, cumpărătorul va primi înapoi contravaloarea garanției.

Cantitățile de deșeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem. Acesta va fi o entitate non-profit, în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, dar și retaileri.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 și prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului național de sistem.

Sistemul Garanție-Returnare funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.