10,8 milioane lei din fonduri europene pentru producerea energiei termice din biomasă în comuna Tîrlișua

0
137
RECLAMĂnormedia.ro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, a semnat contractul pentru realizarea unei unități de producere a energiei termice din biomasă și a rețelei de distribuție energie termică în comuna Tîrlișua, din județul Bistrița-Năsăud.

Scopul unui astfel de proiect, ce are o valoare totală de 10,8 milioane lei, este creșterea puterii instalate de producere a energiei termice și electrice din resurse regenerabile mai puțin exploatate, cum este biomasa. Finanțarea europeană va face posibilă trecerea de la producerea individuală a energiei termice la nivel de clădire, la producerea într-o singură unitate din care energia se va transporta și distribui către toate clădirile de utilitate publică din comună, precum școala, sala de sport, dispensarul medical, căminul cultural, centrul social sau primăria.

În prezent, în comuna Tîrlișua sistemul prin care se asigură energia termică pentru clădirile publice este unul individual, cu centrală termică care funcționează pe bușteni, instalațiile existente având un randament scăzut (41,6%), la costuri mari.

Activitățile proiectului cuprind pregătirea proiectului, construirea centralei, a depozitului și a rețelei de distribuție, managementul, informarea și publicitatea proiectului, precum și auditul financiar.

Exemple de investiții concrete:
– construirea unității centralizate de producere a energiei termice și electrice în cogenerare din biomasă, cu putere instalată totală de 0,561 MW;
– realizarea a 610 m rețea de transport și distribuție a energiei termice către consumatori pentru clădirile publice ale comunei;
– realizarea unui tronson principal de cca 500m și 110 m rețele de racord.
Proiectul va fi implementat până în luna mai 2023.
RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here