Human Rights Watch: Crimele de război israeliene evidente în Gaza

ONG-ul Human Rights Watch a acuzat Forțele de Apărare din Israel că au efectuat atacuri care „se pare că reprezintă crime de război”.

0
425

ONG-ul Human Rights Watch a acuzat Forțele de Apărare din Israel că au efectuat atacuri care „se pare că reprezintă crime de război”, în timpul conflictului israelian de 11 zile împotriva Hamas, organizația teroristă care administrează Gaza.

După examinarea a trei atacuri aeriene israeliene, organizația internațională pentru drepturile omului a emis concluziile sale, susținând că 62 de civili palestinieni au fost uciși. „nu au existat ținte militare evidente în vecinătatea” atacurilor, potrivit raportului.

Facțiunile palestiniene au fost, de asemenea, acuzate că au comis crime evidente de război prin lansarea a aproape 4.000 de rachete și mortiere neghidate către centrele populate israeliene, potrivit raportului. Potrivit raportului, astfel de greve contravin „interdicției împotriva atacurilor deliberate sau nediscriminatorii împotriva civililor”.

Mai mult, raportul s-a concentrat asupra comportamentului israelian în timpul luptelor, iar organizația a declarat că va publica o evaluare suplimentară în august privind acțiunile Hamas și ale altor grupuri palestiniene.

„Forțele israeliene au efectuat atacuri în Gaza în luna mai, care au devastat familii întregi fără nicio țintă militară aparentă în apropiere”, a declarat Gerry Simpson, director asociat al crizei și conflictelor la Human Rights Watch(HRW).

El a subliniat semnificația unei anchete continue asupra ambelor părți de către Curtea Penală Internațională, invocând „refuzul constant al Israelului de a investiga în mod serios presupuse crime de război„, precum și focul de rachete palestiniene asupra zonelor rezidențiale israeliene.

Armata israeliană a declarat că atacurile sale sunt îndreptate către ținte militare din Gaza în numeroase ocazii. Acesta susține că va lua mai multe măsuri de protecție pentru a proteja oamenii și acuză Hamas pentru victimele civile cauzate de atacurile cu rachete și alte activități militare desfășurate în interiorul zonelor rezidențiale.

Conflictul a început pe 10 mai, când Hamas a lansat o multitudine de rachete la Ierusalim, în sprijinul protestelor palestiniene împotriva forțelor israeliene din apropierea Moscheii Al-Aqsa. Care este construită pe un loc ce este sacru atât pentru musulmani, cât și pentru evrei. Însă legile israeliene amenință cu evacuarea a unui număr mare de familii palestiniene din comunitatea vecină a Ierusalimul de Est, Sheikh Jarrah, de către coloniștii evrei.

Hamas a lansat aproape 4.000 de rachete și rachete către Israel pe tot parcursul conflictului, în timp ce Israel susține că a atacat peste 1.000 de locații asociate militanților din Gaza.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, în Gaza au fost uciși 254 de persoane, inclusiv cel puțin 67 de copii și 39 de femei. Hamas susține că a ucis 80 de militanți, în timp ce Israelul susține că cifra este mult mai mare. În Israel, au fost uciși doisprezece persoane, inclusiv doi copii, precum și un soldat.

Ancheta Human Rights Watch a analizat atacurile aeriene israeliene. Cel mai grav este cel din 16 mai, ce include o serie de atacuri asupra străzii Al-Wahda din orașul Gaza. Potrivit Human Rights Watch, atacurile au demolat trei clădiri de apartamente și au ucis 44 de civili, inclusiv 18 copii și 14 femei. Douăzeci și două dintre victime aparțineau al-Kawlaks, o singură familie.

Atacurile, potrivit Israelului, au fost direcționate către tunelurile Hamas din zonă, iar daunele aduse rezidențelor au fost doar unele accidentale.

HRW a concluzionat că Israelul s-a folosit de bombe ghidate cu precizie, GBU-31 dezvoltate în Statele Unite, și că nu li s-a spus nimănui să evacueze zona din timp. De asemenea, nici în vecinătate nu au existat dovezi ale unor ținte militare.

„Un atac care nu este îndreptat către un obiectiv militar specific este ilegal”, a scris HRW.

Conform anchetei, o explozie din 10 mai, în apropierea orașului Beit Hanoun din nordul Gaza, a ucis opt persoane, inclusiv șase copii. Doi dintre aceștia erau adulți, conform raportului, și nu erau decât simpli civili.

Armata israeliană a declarat marți că rănile au fost cauzate de focul de rachete al organizațiilor palestiniene, nu de avioanele israeliene. Acesta a furnizat imagini aeriene ale locului de lansare și ale locului de aterizare, despre care a afirmat că se află la o distanță de 7,5 kilometri (4 mile).

„Acest incident demonstrează desconsiderarea flagrantă a vieții civile din partea organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza. Human Rights Watch nu a găsit nicio dovadă a unei ținte militare la sau lângă locul grevei.” – scrie HRW.

Cu toate acestea, HRW a declarat că dovezile arătau că arma era „o formă de rachetă ghidată” bazată pe studiul fragmentelor de muniție și al declarațiilor martorilor.

Israelul a refuzat să lase agenții organizației să intre în Gaza, potrivit organizației din New York. În schimb, a spus că s-a bazat pe imagini prin satelit, evaluări de către experți a fotografiilor de biți de muniție și chat-uri video și telefonice cu un cercetător de teren din Gaza.

În 15 mai, HRW a analizat un al treilea incident în lagărul de refugiați Shati din Gaza, în care o rachetă israeliană a demolat o clădire cu trei etaje. Greva a luat viața a zece persoane, dintre care două erau femei și opt dintre ele erau copii.

Structura a fost lovită de o rachetă ghidată realizată în Statele Unite, potrivit anchetatorilor HRW. Israelul a susținut că oficialii cheie ai Hamas se ascund în structură, potrivit raportului. Cu toate acestea, nu a existat nicio dovadă a unei ținte militare la sau în apropierea amplasamentului, potrivit grupului, care a cerut o investigație cu privire la existența unui scop militar legitim și că au fost create „toate procedurile rezonabile” pentru a preveni pierderile de vieți ale civililor.

Luptele din mai au fost a patra dintre Israel și Hamas de când grupul terorist a preluat controlul asupra Gaza în 2007. Hamas se opune existenței Israelului. În toate conflictele, Human Rights Watch, alte organizații pentru drepturi și oficialii ONU au acuzat ambele părți că au comis crime de război.

Organizația a cerut SUA să condiționeze sprijinul de securitate pentru Israel în vederea adoptării de „acțiuni concrete și verificabile” pentru a se conforma legislației internaționale în domeniul drepturilor omului și a cerceta încălcările din trecut, potrivit raportului publicat marți.

De asemenea, a cerut Curții Penale Internaționale (CPI) să includă recentul război din Gaza în ancheta sa în curs asupra presupuselor crime de război ale grupurilor teroriste israeliene și palestiniene. Israel neagă jurisdicția CPI, susținând că este capabil să examineze orice potențial rău comis de armata sa și că ancheta CPI este părtinitoare și motivată politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.