Regatul Unit și SUA aplică sancțiuni spionilor ruși pentru otrăvirea lui Navalnîi, în aceeași zi în care Merkel face o vizită la Kremlin

Regatul Unit și SUA îi suspectează de a fi agenți ai serviciului de informații rusesc

0
169

Regatul Unit și Statele Unite au aplicat vineri anumite sancțiuni unor bărbați pe care îi suspectează de a fi agenți ai serviciului de informații rusesc care s-au ocupat de inițierea otrăvirii criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi, în anul trecut.

Astăzi, Angela Merkel, cancelarul care a condus Germania timp de 16 ani, s-a dus la Kremlin pentru a purta discuții cu liderul Rus, Vladimir Putin pe tema conductei de gaz ce va tranzita Europa prin partea de Nord.

Aceasta este ultima vizită oficială a cancelarului german, deoarece aceasta plănuiește să se retragă de la conducerea țării.

SUA și Regatul Unit au aplicat sancțiuni pentru șapte cetățeni ruși și au publicat o afirmație în comun prin care au adresat Rusiei un avertisment cu trimitere la regimul armelor chimice.

În mod separat, SUA a aplicat penalități împotriva altor doi cetățeni ruși și a altor patru instituții ruse, acuzându-i de a fi implicați în activități de investigare a unor arme chimice într-o încercare de asasinare a lui Navalnîi.

Navalnîi a primit tratament medical în Germania după ce, la 20 august anul trecut, a fost otrăvit în Siberia cu substanța neurotoxică militară Novichok, în conformitate cu experții vestici.

Moscova a desființat aceste rezultate și a declarat că Occidentul duce o adevărată acțiune de denaturăre a informațiilor împotriva țării.

La împlinirea a un an de la data otrăvirii lui Navalny, Guvernul Regatului Unit a făcut publică o nouă versiune a listei de sancțiuni, care a inclus șapte personaje noi.

„Persoanele sancționate sunt direct responsabile pentru planificarea sau desfășurarea atacului asupra dlui Navalny”, se precizează în comunicatul Ministerului de Externe britanic.

Dominic Raab, ministrul de externe britanic, a transmis că respectiva măsură constituie un semnal de alarmă adresat Rusiei.

„Trimitem un mesaj clar că orice utilizare a armelor chimice de către statul rus încalcă dreptul internațional și că trebuie să aibă loc o anchetă penală transparentă”, a spus Raab.

Vor fi aplicate penalități celor numiți care au conturi în străinătate. Alexey Alexandrov, Vladimir Panyaev, Ivan Osipov, Vladimir Bogdanov, Kirill Vasilyev, Stanislav Makshakov și Alexei Sedov au fost menționați în acest document din Regatul Unit. Potrivit documentului, toți aceștia erau membri ai serviciului de securitate al Rusiei, FSB, și au fost direct sau indirect legați de otrăvire.

Mai târziu, Trezoreria SUA a comunicat o serie de penalizări la adresa celor șapte bărbați, precum și la adresa a încă doi funcționari din Rusia care au participat la otrăvire: Konstantin Kudryavtsev și Artur Zhirov.

La întoarcerea în Rusia din Germania, la începutul acestui an, Navalny a fost reținut din cauza unor acuzații de violare a condițiilor de eliberare condiționată pe fondul a ceea ce el consideră a fi acuzații politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.