După tot mai multe critici, NATO promite să accelereze evacuarea trupelor afgane

De când talibanii au preluat conducerea, peste 18.000 de persoane au fost evacuate, potrivit unui oficial NATO.

0
107
RECLAMĂnormedia.ro

Există proteste împotriva noilor reguli talibane, pe măsură ce vor fi implementate primele vineri. Puterile occidentale sunt din ce în ce mai criticate pentru utilizarea informațiilor și a proceduri de evacuare, fiind total depășite de situație.

Un oficial NATO a declarat vineri că peste 18.000 de persoane au fost zburate din Kabul de când talibanii au preluat controlul asupra capitalei afgane, jurând să dubleze eforturile de evacuare, pe măsură ce au crescut criticile privind modul în care Occidentul abordează criza.

Mii de oameni au continuat să strângă aeroportul, disperați să fugă din țară, potrivit unui oficial al Reuters care nu a vrut să fie identificat.

Chiar și propriii lideri ai talibanilor au fost surprinși de cât de repede talibanii au cucerit Afganistanul, în timp ce SUA și alte trupe străine s-au retras, lăsând vacante de putere în multe locuri.

Talibanii au cerut unitate înainte de primele rugăciuni de vineri de la preluarea puterii, îndemnând imamii să convingă oamenii să nu fugă din Afganistan, pe fondul unor scene haotice de pe aeroport, proteste și rapoarte de violență.

Mai multe persoane au fost ucise joi în orașul estic Asadabad, potrivit unui martor, când militanții talibani au deschis focul asupra unei mulțimi care își demonstrează fidelitatea față de republica afgană învinsă, în timp ce talibanii căutau să înființeze un emirat guvernat de legi islamice stricte.

Afișări similare de sfidare au fost văzute în alte două orașe din est, Jalalabad și Khost, în timp ce afganii au folosit sărbătorile independenței țării din 1919 față de stăpânirea britanică pentru a-și exprima nemulțumirea față de preluarea talibanilor.

Un alt martor a spus că au auzit focuri de armă în apropierea unui miting din Kabul, dar au crezut că trăgeau talibani în aer.

Un purtător de cuvânt al talibanilor nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Potrivit oficialilor NATO și talibani, Kabul a fost relativ calm, cu excepția aeroportului și în jurul acestuia, unde 12 persoane au fost ucise de duminică.

În timpul evacuării, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat pentru NBC News că SUA sunt „axate pe laser” pe „potențialul unui atac terorist” de către un grup precum Statul Islamic.

Pe măsură ce imaginile haosului și disperării sunt împărtășite în întreaga lume, critica NATO și a altor puteri occidentale a crescut.

O fetiță a fost ridicată peste peretele perimetral al aeroportului și predată unui soldat american într-o scenă capturată pe rețelele de socializare.

Președintele Joe Biden este programat să vorbească despre eforturile de evacuare la ora 13:00. (1700 GMT) vineri, după ce a primit critici pe scară largă pentru gestionarea retragerii trupelor, care a fost negociată de administrația anterioară.

Potrivit rapoartelor din presa britanică, șefii de spionaj ai țării ar putea fi la grătar din cauza eșecurilor de informații. Pe măsură ce s-a desfășurat criza afgană, mai mulți funcționari publici britanici au rămas în concediu, iar ministrul de externe Dominic Raab a fost puternic condamnat pentru răspunsul său inițial.

Guvernele Germaniei și Australiei au fost, de asemenea, presate să facă mai multe și să accelereze evacuarea cetățenilor și a afganilor vulnerabili.

Miniștrii de externe din țările G7 au cerut un răspuns internațional coordonat pentru a preveni agravarea crizei joi, apel la care au făcut referire țări precum Rusia.

China a declarat că comunitatea internațională ar trebui să sprijine Afganistanul mai degrabă decât să facă presiuni asupra acestuia.

Potrivit presei de stat chineze, talibanii au jucat un rol pozitiv în promovarea păcii și reconcilierii în Afganistan, iar China este binevenită să contribuie la reconstrucția țării.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here