China a oferit Taiwanului un model de autonomie de tipul „o țară, două sisteme”, similar cu cel pe care îl utilizează în ceea ce privește Hong Kong-ul, însă toate marile partide taiwaneze l-au respins, în special după represiunea Chinei în domeniul securității în fosta colonie britanică.
Tsai și-a reînnoit invitația de a discuta cu China pe picior de egalitate, dar Beijingul a răspuns cu o condamnare nouă ore mai târziu, spunând că țara trebuie „reunificată” și că dorința de independență trântește ușa negocierilor.
„Acest discurs a pledat pentru independența Taiwanului, a incitat la confruntare, a despicat istoria și a distorsionat faptele”, a afirmat Biroul pentru Afaceri din Taiwan al Chinei.
„Provocarea independenței de către autoritățile Partidului Democrat Progresist este sursa de tensiune și turbulențe în relațiile dintre cele două maluri ale strâmtorii și cea mai mare amenințare la adresa păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”, au mai adăugat aceștia, făcând referire la formațiunea de guvernământ a lui Tsai.
O situație ”complexă”
Beijingul a continuat să refuze să negocieze cu Tsai, descriind-o drept o separatistă care refuză să recunoască statutul Taiwanului ca parte a „Chinei unice” și refuză să recunoască guvernul Taiwanului.
Tsai consideră că Taiwanul este o țară independentă, cunoscută oficial sub numele de Republica Chineză – deosebire față de China continentală și comunistă care se numește Republica Populară Chineză – și că nu va renunța la a-și apăra suveranitatea și libertatea.
Bunăvoința Taiwanului nu se va diminua, a declarat ea, iar țara va face tot posibilul pentru a împiedica modificarea unilaterală a status quo-ului cu China.
De asemenea, Tsai a atras atenția că poziția Taiwanului este „mai complexă și mai fluidă decât în orice alt moment din ultimii 72 de ani” și a avertizat că prezența militară constantă a Chinei în zona de apărare aeriană a Taiwanului influențează în mod serios securitatea națională și siguranța aviației.
Acesta are responsabilitatea unui program de modernizare militară care vizează întărirea capacității de apărare și descurajare a țării, inclusiv prin dezvoltarea propriilor submarine și a unor rachete cu rază lungă de acțiune, în măsură să lovească adânc în China.
SUA antrenează în secret de mai bine de un an forțele din Taiwan
La parada de Ziua Națională pe care Tsai a urmărit-o, forțele armate au jucat un rol important: deasupra biroului prezidențial au răsunat avioane de vânătoare, în timp ce lansatoare de rachete montate pe camioane, printre alte arme, defilau prin fața scenei pe care a stat liderul țării.
Taiwan se situează în prima linie a apărării democrației, a mai adăugat Tsai.
„Cu cât realizăm mai multe, cu atât mai mare este presiunea cu care ne confruntăm din partea Chinei. Așadar, vreau să le reamintesc tuturor concetățenilor mei că nu avem privilegiul de a lăsa garda jos”, a mai spus Tsai.