VIDEO. Afganistan: 47 de victime decedate după un atac sinucigaș într-o moschee

Recentele lovituri în nord, est și în capitala afgană au ridicat îndoieli cu privire la capacitatea talibanilor de a combate amenințarea Statului Islamic.

0
219
RECLAMĂnormedia.ro

ACTUALIZARE. ISIS revendică explozia din moscheea din sudul Afganistanului. 47 de oameni au fost uciși

Potrivit unui oficial taliban, atentatorii sinucigași au vizat o moschee șiită plină de credincioși islamiști care participau la rugăciunea de vineri în sudul Afganistanului. Atentatorii sinucigași au ucis astfel cel puțin 47 de persoane și rănind alte 70.

A fost cea mai neagră zi de la retragerea militară a Statelor Unite. Masacrul de la moscheea Fatimiya din provincia Kandahar nu a fost revendicat imediat de nici o grupare teroristă.

Incidentul are loc la o săptămână după ce un atentat cu bombă la o moschee șiită din nordul Afganistanului, revendicat de filiala locală a Statului Islamic, a ucis 46 de persoane.

ISIS câștigă teren în Afganistan

Carnagiul de tip confesional a crescut îngrijorarea cum că gruparea Statul Islamic, care este inamicul atât al talibanilor, cât și al Occidentului, câștigă teren în Afganistan.

Șeful talibanilor pentru departamentul de cultură și informații din Kandahar, Hafiz Sayeed, a declarat că atacul sinucigaș a rezultat 47 de persoane ucise și cel puțin 70 de alte persoane rănite.

Scene desprinse ca dintr-un film de groază

Au fost văzuți supraviețuitori atentatului cum rătăceau în stare de transă sau plângeau în agonie, pe când victimele erau împrăștiate pe covoarele pătate de sânge.

Asociația religioasă șiită globală Ahl al-Bayt a condamnat incidentul din Kandahar, acuzând forțele de securitate afgane că sunt „incapabile” să facă față unor astfel de atacuri.

De ce ar ataca ISIS o moschee șiită?

Musulmanii șiiți sunt considerați apostați de către Statul Islamic, care, ca și talibanii din Afganistan, este format în principal din musulmani sunniți.

De când talibanii au preluat puterea în august, pe fondul retragerii forțelor americane, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru o serie de bombe devastatoare în întreaga țară.

În cadrul unor operațiuni mai puțin importante, organizația teroristă a atacat, de asemenea, luptători talibani.

În cazul în care Statul Islamic ar desfășura această acțiune, ar fi primul atentat semnificativ al grupării extremiste în sudul Afganistanului de la plecarea Statelor Unite, care a permis talibanilor să consolideze controlul asupra țării.

Recentele lovituri în nord, est și în capitala afgană au ridicat îndoieli cu privire la capacitatea talibanilor de a combate amenințarea Statului Islamic.

Talibanii au jurat că vor proteja comunitatea șiită

După decenii de război, talibanii au jurat să aducă pacea și securitatea în Afganistan, precum și asigurări pentru SUA că țara nu va fi folosită ca bază pentru lansarea de atacuri extremiste împotriva altor țări.

Talibanii au promis, de asemenea, să protejeze minoritatea șiită din Afganistan, care a fost persecutată în timpul mandatului anterior al talibanilor, în anii 1990.

Activitatea Statului Islamic sau misiunea sa, este semnificativ mai extremistă decât talibanii, care aderă, de asemenea, la o interpretare strictă a legii islamice. Ramurile sale din Irak și Siria sunt mai bine cunoscute.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here