Un profesor australian și fost consilier al liderului înlăturat al Myanmarului, Aung San Suu Kyi, a fost condamnat la 3 de închisoare de către autoritățile militare, scrie BBC.
Sean Turnell a fost reținut în Yangon în februarie 2021, la câteva zile după ce junta a arestat-o pe Suu Kyi și a răsturnat guvernul ales al acesteia printr-o lovitură de stat.
El a fost acuzat, împreună cu Suu Kyi, de încălcarea Legii privind secretele oficiale – acuzații pe care amândoi le-au negat.
Ambii au fost condamnați în cadrul unor procese criticate de grupurile de apărare a drepturilor omului.
Procesele lor au avut loc într-un tribunal militar închis.
,,Lui Sean Turnell i s-a refuzat un proces echitabil sau accesul adecvat la un avocat și la asistență consulară. Procedurile au fost de-a dreptul o farsă…[și] este cel mai recent dintr-o serie de cazuri motivate politic”, a declarat directorul Impact al Amnesty International Australia, Tim O’Connor.
Suu Kyi a fost condamnată la încă trei ani de închisoare pentru încălcarea aceleiași legi. Ea fusese deja condamnată la mai mult de două decenii de închisoare pentru mai multe capete de acuzare aduse de guvernul militar – mai multe acuzații rămânând încă în picioare.
Dacă va fi declarată vinovată pentru toate acuzațiile, ea ar putea fi condamnată la aproape 200 de ani de închisoare.
La procesul său din august, Turnell a negat cu tărie acuzațiile de încălcare a legii naționale privind secretele de stat – care prevede o pedeapsă maximă de 14 ani de închisoare.
Economistul australian, stabilit în Myanmar din 2017, a lucrat ca consilier al guvernului civil condus de Suu Kyi înainte de lovitura de stat. În ultimul an, a fost marcat de presiuni internaționale semnificative și de lobby străin pentru eliberarea sa.
Guvernul australian a cerut în mod constant juntei să îl elibereze, în timp ce premierul cambodgian Hun Sen a făcut, de asemenea, apel la libertatea sa în cadrul unei întâlniri cu liderul militar din Myanmar, generalul Min Aung Hlaing, la începutul acestui an.
Turnell a fost, de asemenea, condamnat pentru încălcarea unei legi privind imigrația și a primit o pedeapsă de trei ani, pe care instanța a declarat că o va executa concomitent.
Armata din Myanmar a răsturnat guvernul ales în mod democratic al lui Aung San Suu Kyi în februarie 2021, ceea ce a declanșat proteste uriașe în întreaga țară și o mișcare de rezistență pe scară largă.
Se estimează că peste 15.600 de persoane – inclusiv Suu Kyi, alți legislatori, activiști și jurnaliști – au fost arestate de când armata a preluat puterea.
Asociația de Asistență pentru Prizonierii Politici (AAPP), care ține un bilanț al celor uciși, încarcerați sau reținuți de armată, afirmă că peste 14.000 de persoane au fost arestate, iar aproximativ 2.114 au fost ucise de forțele militare.
La începutul acestei luni, fostul ambasador al Marii Britanii în Myanmar, Vicky Bowman, și soțul ei au fost amândoi încarcerați timp de un an pentru că au încălcat legile privind imigrația. Cazul lor este, de asemenea, considerat a fi legat de preocupări politice mai largi decât infracțiunile legate de imigrație, pentru care străinii sunt rareori urmăriți penal în Myanmar.