Summitul ONU privind schimbările climatice a început în Egipt cu un avertisment potrivit căruia planeta noastră ,,trimite un semnal de alarmă”, scrie BBC.
Secretarul general Antonio Guterres a reacționat la un raport al ONU publicat duminică, potrivit căruia ultimii opt ani sunt pe cale să fie cei mai călduroși din istorie.
Peste 120 de lideri mondiali sunt așteptați la summitul cunoscut sub numele de COP27, în stațiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roșie.
Acesta va da startul la două săptămâni de negocieri între țări cu privire la acțiunile climatice.
Președintele COP27, ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry, i-a îndemnat pe lideri să nu lase crizele alimentare și energetice legate de invazia Rusiei în Ucraina să stea în calea acțiunilor privind schimbările climatice.
,,Este inerent ca noi toți, la Sharm el-Sheikh, să demonstrăm că recunoaștem amploarea provocărilor cu care ne confruntăm și hotărârea noastră fermă de a le depăși.”
Necesitatea de a acționa a fost evidențiată în cel mai recent raport al Organizației Meteorologice Mondiale a ONU.
Guterres a trimis un mesaj video la conferință, în care a numit Raportul privind starea climei globale 2022 o ,,cronică a haosului climatic”.
În acesta, oamenii de știință estimează că temperaturile globale au crescut acum cu 1,15C din perioada preindustrială și au afirmat că ultimii opt ani sunt pe cale să fie cei mai calzi din istorie.
Raportul a avertizat, de asemenea, cu privire la alte efecte de amploare ale schimbărilor climatice, inclusiv accelerarea creșterii nivelului mării, pierderi record de masă a ghețarilor și valuri de căldură record.
Guterres a declarat că, având în vedere aceste constatări, COP27 trebuie să fie locul în care să se ia măsuri urgente și credibile în domeniul climei.
COP27 va începe cu adevărat luni, cu un summit al liderilor mondiali, când șefii de stat și de guvern vor rosti discursuri de cinci minute în care vor sublinia ce își doresc de la reuniune.
Se așteaptă ca prim-ministrul britanic Rishi Sunak să îndemne liderii mondiali să meargă ,,mai departe și mai repede” în tranziția către energia regenerabilă.
De asemenea, el le va spune liderilor să nu ,,dea înapoi” în ceea ce privește angajamentele luate la summitul COP26 de anul trecut de la Glasgow.
Liderii mondiali vor lua cuvântul luni și marți, iar după plecarea lor, delegații conferinței vor trece la negocieri.
La summitul de anul trecut de la Glasgow au fost convenite o serie de angajamente:
- reducerea treptată a utilizării cărbunelui, unul dintre cei mai poluanți combustibili fosili.
- oprirea defrișărilor până în 2030
- reducerea emisiilor de metan cu 30% până în 2030
- să prezinte noi planuri de acțiune privind clima la ONU
Națiunile în curs de dezvoltare – care se află în prima linie a schimbărilor climatice – cer ca angajamentele anterioare de finanțare să fie respectate.
Însă acestea doresc, de asemenea, să se discute despre finanțarea ,,pierderilor și daunelor”.
Este vorba despre bani care să le ajute să facă față pierderilor cu care se confruntă deja din cauza schimbărilor climatice și nu doar să se pregătească pentru efectele viitoare. În urma unor negocieri intense, această chestiune se află pe agenda oficială a COP27.
Pe lângă toate negocierile oficiale, vor avea loc sute de evenimente pe parcursul celor două săptămâni, cu expoziții, ateliere de lucru și spectacole culturale ale tinerilor, grupurilor de afaceri, societăților indigene, mediului academic, artiștilor și comunităților de modă din întreaga lume.
Protestele – care, în mod normal, sunt o caracteristică vibrantă a summiturilor COP – vor fi probabil atenuate.
Președintele egiptean Abdul Fattah al-Sisi, aflat la putere din 2014, a supravegheat o represiune extinsă a disidenței.
Grupurile pentru drepturile omului estimează că țara a avut până la 60.000 de prizonieri politici, mulți dintre ei fiind deținuți fără proces.
Shoukry a declarat că în Sharm el-Sheikh va fi rezervat un spațiu pentru desfășurarea protestelor. Cu toate acestea, activiștii egipteni au declarat pentru BBC că multe grupuri locale nu s-au putut înscrie la conferință.