VIDEO. Shell raportează cele mai mari profituri din ultimii 115 ani. Vânzări record, după ce prețurile la petrol și gaze au sărit în urma invaziei din Ucraina

0
82
VIDEO. Shell raportează cele mai mari profituri din ultimii 115 ani

Gigantul petrolier și de gaze Shell a raportat profituri anuale record, după ce prețurile energiei au crescut anul trecut ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, precizează BBC.

Profitul a ajuns la 39,9 miliarde de dolari (32,2 miliarde de lire sterline) în 2022, dublu față de cel de anul trecut și cel mai mare din istoria sa de 115 ani.

Firmele energetice au înregistrat profituri record după ce prețurile la petrol și gaze au sărit în urma invaziei din Ucraina.

Aceasta a sporit presiunea asupra firmelor pentru a plăti impozite neașteptate, în timp ce gospodăriile se luptă cu creșterea facturilor.

Anul trecut, guvernul britanic a introdus un impozit pe câștiguri excepționale – numit Energy Profits Levy – pe profiturile firmelor pentru a contribui la finanțarea programului său de reducere a facturilor la gaze și electricitate.

Prețurile la petrol și gaze începuseră să crească după încheierea blocajelor Covid, dar au crescut brusc în luna martie a anului trecut, după ce evenimentele din Ucraina au dus la îngrijorări privind aprovizionarea.

Acest lucru a dus la profituri uriașe pentru companiile energetice, dar a alimentat și o creștere a facturilor la energie pentru gospodării și întreprinderi. Împreună cu creșterea prețurilor la alimente, aceasta a dus inflația – rata de creștere a prețurilor – la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

În ciuda impozitului excepțional impus de guvern, Shell a declarat anterior că nu se așteaptă să plătească impozite în Marea Britanie în acest an, deoarece i se permite să compenseze costurile de dezafectare și investițiile în proiecte din Marea Britanie cu profiturile din această țară.

Acum va spune că a plătit unele impozite în 2022 și se așteaptă să plătească sute de milioane de euro din impozitul britanic în 2023.

Aceste cifre par mici în comparație cu profiturile sale, dar Shell obține doar aproximativ 5% din veniturile sale din Marea Britanie – restul este realizat și impozitat în alte jurisdicții.

Este puțin probabil ca acest lucru să îi mulțumească pe cei care cred că o companie cu sediul în Marea Britanie, care a stabilit un nou record pentru profiturile corporative, ar trebui să plătească mai mult, și pe cei care vor observa că Shell a plătit mai mult acționarilor săi decât a cheltuit pentru investiții în domeniul energiei regenerabile.

Guvernul limitează facturile la gaz și electricitate, ceea ce înseamnă că o gospodărie care utilizează o cantitate obișnuită de energie va plăti 2.500 de lire sterline pe an, deși această sumă va crește la 3.000 de lire sterline în aprilie.

VIDEO. Shell raportează cele mai mari profituri din ultimii 115 ani
VIDEO. Shell raportează cele mai mari profituri din ultimii 115 ani

Cu toate acestea, această sumă este totuși de peste două ori mai mare decât înainte de invazia Rusiei.

În luna mai, guvernul a introdus impozitul pe profiturile obținute din extracția de petrol și gaze din Marea Britanie. Rata a fost stabilită inițial la 25%, dar a fost majorată la 35% în noiembrie.

La începutul acestui an, Shell a declarat că va plăti impozite în Marea Britanie pentru prima dată din 2017, ca urmare a noului impozit excepțional.

Directorul general al Shell, Wael Sawan, a declarat că cele mai recente rezultate ale firmei ,,demonstrează puterea portofoliului diferențiat al Shell, precum și capacitatea noastră de a furniza energie vitală clienților noștri într-o lume volatilă”.

Dar secretarul din umbră al Partidului Laburist pentru schimbări climatice, Ed Miliband, a declarat: ,,În timp ce britanicii se confruntă cu o creștere a prețurilor la energie de 40% în aprilie, guvernul lasă companiile de combustibili fosili care obțin profituri uriașe să scape de răspundere prin refuzul de a pune în aplicare o taxă adecvată pe profitul excepțional.

,,Partidul Laburist ar împiedica creșterea plafonului prețurilor la energie în aprilie, deoarece este corect ca societățile care obțin profituri neașteptate din profiturile neașteptate din războaie să plătească partea lor echitabilă.”

Shell raportează cele mai mari profituri din ultimii 115 ani.
Shell raportează cele mai mari profituri din ultimii 115 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.