INTERVIU EXCLUSIV. Costin Vînă, avocat specializat pe insolvență și imobiliare. Totul despre orientarea în carieră a tinerilor, contextul actual, sistemul judiciar și, desigur, planurile de viitor

0
125

Normedia.ro îți prezintă un interviu realizat în exclusivitate împreună cu invitatul special Costin Vînă, avocat specializat pe insolvență și imobiliare.

INTERVIU EXCLUSIV. Costin Vînă, avocat specializat pe insolvență și imobiliare.
INTERVIU EXCLUSIV. Costin Vînă, avocat specializat pe insolvență și imobiliare.

1. Mulți adolescenți au o problemă privind orientarea în carieră. Unii se întreabă ce vor face peste 5-10-15 ani. Și cu greu găsesc un răspuns de la cei din jurul lor.

Cum a reușit avocatul Costin Vînă să își aleagă această profesie, de avocat specializat pe insolvență și imobiliare și cine te-a inspirat / ți-a fost mentor?

În legătură cu orientarea în cariera, ar fi bine ca un adolescent să își aleagă domeniul care îl atrage cel mai mult, având în vedere că își va petrece o bună parte din viață muncind.

Dacă faci ceea ce nu îți place, ceva pentru care nu ai nici înclinare, nici vreo satisfacție, atunci nu îți mai rămâne energie și pentru celelalte lucruri și cu trecerea timpul vei simți o stare de dezamăgire/frustrare.

Consider că este bine să te întrebi ce vei face peste 5-10 și chiar 15 ani, cu precizarea că în acești ani, viața ta se schimbă și ar trebui să fim pregătiți din toate punctele de vedere pentru ceea ce ni se va întâmpla.

Da, teoretic cu cât îți faci o planificare, cu cât știi mai exact ce vrei, cresc șansele de a avea succes și de a ajunge acolo unde își dorești. Însă, este bine să dai șansa oricărei oportunități care îți apare în cale.

Și cel mai important – să îți urmezi visele și să găsești soluții pentru fiecare piedică cu care te confrunți.

În concluzie este bine să avem plan dar este mai bine să avem un vis, și vom găsi la momentul oportun rezolvările pentru piedicile pe care le vom întâmpina în atingerea lui.

Cum mi-am ales această profesie?

Am avut persoane în jurul meu avocat care m-au inspirat de când eram mic. De când am ales specializarea la liceu, mi-am dat seama că asta va fi direcția mea.

Părinții m-au îndrumat să aleg matematică-fizică, deoarece puteam beneficia de mai multe oportunități, însă am rămas la alegerea mea.

M-a ajutat și mai târziu la facultate faptul că am făcut 5 ore pe săptămână de limba română. Acest lucru m-a dezvoltat din punct de vedere profesional, dar și personal. Mi-a creat un reflex de a fii extrem de atent la construcția fiecărei propoziții.

În ceea ce privește textele juridice şi exprimările, de-a lungul carierei mi-am perfecționat munca, încât am ajuns la concluzii mulțumitoare. Bineînțeles, mereu este loc de mai bine.

Când scriu o acțiune sunt mereu atent să fiu cât mai clar şi în același timp cât mai concis, pentru că nu-i așa։ scrii o scrisoare lungă atunci când nu ai timp să scrii una scurtă.

Alegerea domeniului insolventei şi al imobiliarelor sunt 2 aspecte ce m-au atras de fiecare dată.

Insolvența, deoarece mi-au plăcut mereu subiectele/ zonele  de graniță dintre  domeniile cunoașterii, iar aici insolvența împrumută noțiuni și din economie și din drept. Pentru aceasta am făcut și un master la A.S.E., ce m-a ajutat să am şi o perspectivă economică asupra cazurilor. În același timp, mă atrag situațiile de criză când totul pare fără scăpare şi te străduiești să găsești o soluție acolo unde este extrem de greu de găsit.

Domeniul imobiliarelor nu există propriu-zis în facultatea de drept. Sunt prevederi juridice ce se găsesc în acte legislative diferite. Ceea ce mă atrage pe mine este faptul că este vorba spațiul nostru unde locuim propriu-zis.

Imobilul este extrem de important pentru noi, fiind spațiul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem retrage pentru a ne reîncărca bateriile, și de cele mai multe ori, locul unde petrecem momentele cele mai frumoase împreună cu familia.

  1. Contextul actual este unul destul de dificil, atât pentru firme, cât și pentru cetățeni.

Cu ce probleme te confrunți în relația ta cu clienții și care au fost cele mai dificile momente din cariera ta?

Piața este volatilă şi mereu în schimbare. Este nevoie să ne adaptăm, să fim maleabili şi pregătiți pentru ceea ce ne prevede viitorul.

În prezent, problemele sunt cele referitoare la starea de instabilitate.

Clienții se așteaptă la mai mult de la avocați, iar noi trebuie să ne pliem pe nevoile lor, să ne uităm și în alte domenii conexe pentru a oferi cele mai bune servicii.

Acum când se schimbă tot mai mult comunicarea actelor şi din ce în ce mai multe documente sunt transmise electronic, clientul este mai relaxat, iar grija apasă mai mult pe umerii avocatului, să nu piardă termenul.

Problema cu care mă confrunt este trecerea de la limbajul juridic la prezentarea cât mai clară a situației către clienți, mai ales că acum întâlnirile faţă în faţă sunt mai  rare, iar comunicarea prin e-mail pierde din transmiterea mesajului. Aceasta este una dintre provocări.

  1. În mass-media au apărut articole pe zona de imobiliare privind construcțiile din 1977 sau cele moderne și gradul lor de risc la cutremure.

Cât de important este să ai un parteneriat solid cu un avocat specializat pe imobiliare, un arhitect și chiar constructor pentru a face cea mai bună alegere privind achiziționarea unui imobil?

Gradul de risc la cutremure trebuie analizat de către un specialist pentru fiecare imobil în parte. În procesul de evaluare sunt luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi: materialele, modalitatea de lucru, localizarea construcției raportată atât la teritoriul țării, cât și a te raporta la zona localității, cum este de exemplu tipul de sol pe care este amplasată construcția.

Bineînțeles că imobilele mai vechi pot avea un grad mai mare de risc în ceea ce privește cutremurele, dar și aici trebuie făcută analiză pentru fiecare caz în parte de către un specialist.

Construcțiile noi sunt proiectate să reziste cutremurelor prin utilizarea unor materiale de calitate și prin utilizarea unor tehnici noi de construire. Este foarte important ca și dezvoltatorii imobiliari să respecte aceste reglementări.

În ceea ce privește parteneriatul dintre un avocat şi un specialist, în proiectare şi construcție, acesta este foarte important, atunci când vrei să faci cea mai bună alegere privind achiziționarea unui imobil.

Este nevoie ca la achiziționarea unui imobil să ai parte de consultanța unui specialist în construcții care să evalueze proprietatea, să ofere informații despre structura şi despre problemele potențiale și, de asemenea, de un avocat specializat care să verifice dacă actele respectă în detaliu cerințele juridice și să întocmească un contract onest care să asigure cumpărătorul de șanse mari în cazul în care există vicii ascunse ale construcției.

Toate acestea ajută cumpărătorii să poată lua o deciziei corectă și să evite pierdere banilor sau a timpului într-un imobil ce nu este potrivit.

  1. Tot în mass-media, în ultimele zile s-a rostogolit un articol că un constructor a vândut o casă unui cetățean fără a fi racordat la utilități. Avea gaze de la o butelie pe care a îngropat-o în pământ și apă de la un rezervor din pod.

În cazul de față, un avocat cum l-ar putea ajuta? Din păcate, cazurile de înșelăciune, fraudă sunt din ce în ce mai dese.

În acest caz se poate intenta un proces și să se solicite despăgubiri care pot fi foarte mari. Aici situația este destul de clară, cu condiția să se acționeze foarte repede, deoarece persoanele ce acționează astfel plec din țară.

Cele mai multe situații sunt în cazul în care se lucrează cu materiale de calitate inferioară, iar manopera este realizată pe repede-înainte la standarde scăzute. În aceste situații, problemele apar după mai multe luni sau chiar ani de la data achiziționării imobilului, iar probarea acestora necesită cunoștințe complexe atât din domeniul dreptului, cât și în domeniul construcțiilor.

Întotdeauna, înainte de a cumpăra un imobil, este indicat să se verifice istoricul proprietății. Vizitarea imobilului ce urmează să fie achiziționat este mereu o soluție bună.

Faceți o analiză a pieței. Asigurați-vă că prețul pe care îl plătiți pentru proprietate este în concordanță cu valorile actuale de pe piață.

Nu transferați bani nejustificat, niciodată. Nu vă lăsați presat să semnați repede contractul.

  1. Dacă ai fi ministrul Justiției sau parlamentar, ce ai îmbunătăți din punct de vedere juridic?

Relația dintre profesiile juridice este foarte importantă, așa că primul pas l-aș face prin a îmbunătăți legăturile dintre profesiile juridice.

De asemenea, ar fi indicat să aibă toată lumea acces la sistemul juridic prin reducerea costurilor. În prezent, pentru un proces în care se solicită 50 000 ron ( aprox 10 000 euro), taxa de timbru este în jur de 2100 ron, doar în prima instanță. Este adevărat că se poate face o cerere de reducere a acestei taxe, dar procedura este atât de strictă, încât se aplică pentru puține cazuri. Evident că la aceste costuri se adaugă onorariile avocaților şi ale rapoartelor de expertiză, printre altele.

Când se vorbește despre justiție se are în vedere de cele mai multe ori doar de aspectul penal, se vorbește despre infracțiuni, victime, integrare în societate,  s.a.m.d.

Aș acorda o importanță crescută şi problemelor de drept civil, prin o mai mare protecție juridică asupra proprietății şi aspectelor de drept comercial. Cum este definit din ce în ce mai des, dreptul afacerilor.

O problemă cu care m-am confruntat și aș încerca să o rezolv, o constituie timpul proceselor, atât în ceea ce privește companiile cat și persoanele fizice. Aici cel mai bine se potrivește exprimarea în engleza։ Justice delayed is justice denied.

De asemenea, aplicarea actelor normative este deficitară.

  1. Care sunt planurile pe termen mediu și lung, din punct de vedere profesional?

Publicarea unei cărți şi continuarea participării la proiectele juridice.

De asemenea, dezvoltarea unor colaborări cu avocați din alte țări, în special din Uniunea Europeană.

Normedia.ro îți prezintă un interviu realizat în exclusivitate împreună cu invitatul special Costin Vînă, avocat specializat pe insolvență și imobiliare.
Normedia.ro îți prezintă un interviu realizat în exclusivitate împreună cu invitatul special Costin Vînă, avocat specializat pe insolvență și imobiliare.
Normedia.ro îți prezintă un interviu realizat în exclusivitate împreună cu invitatul special Costin Vînă, avocat specializat pe insolvență și imobiliare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.