Patronul magazinelor de încălțăminte Leonardo, Florin Panea, inculpat pentru evaziune fiscală în valoare de peste 26 de milioane de lei

Inculpatul este acuzat de înregistrarea repetată a facturilor fiscale fictive în perioada 2011-2015, prejudiciind bugetul de stat

0
82

Patronul magazinelor de încălțăminte Leonardo, Florin Panea, a fost învinuit de procurori pentru evaziune fiscală în formă continuată, în legătură cu fapte petrecute în perioada 2011-2015, care urmează să se prescrie în 2025.

Prejudiciul estimat în acest caz depășește 26 de milioane de lei, ceea ce echivalează cu peste 5 milioane de euro, G4Media.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a emis un comunicat de presă vineri, menționând dosarul penal în care inculpatul P.F., în vârstă de 53 de ani, administrator al societăților L, LC și LS din municipiul Oradea, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Faptele pentru care este acuzat constau în înregistrarea repetată a 705 de facturi fiscale fictive în scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată (TVA).

Aceste facturi fictive, care reprezintă achiziții de bunuri precum încălțăminte, marochinărie, îmbrăcăminte și accesorii, au fost înregistrate în evidența contabilă financiară și fiscală a celor trei societăți deținute de inculpat.

Acestea au fost emise în favoarea a 6 societăți comerciale cu comportament suspect, 5 cu sediul în București și una cu sediul în Oradea. Scopul era de a sustrage cele trei societăți de la plata taxelor datorate, cauzând astfel un prejudiciu de 26.579.381 de lei, reprezentând TVA dedus ilegal.

Ancheta a arătat că bunurile enumerate în facturi, care includeau încălțăminte, accesorii și produse de marochinărie, au existat în realitate și au fost comercializate de societatea L SRL din Oradea.

Aceasta a obținut aceste bunuri fie de la furnizori intracomunitari din Italia, fie din complexul comercial D.R. din București. Documentele de proveniență pentru aceste bunuri nu existau, iar circuitul facturilor fictive a magazinelor Leonardo a fost realizat prin intermediul a 6 societăți interpuși, administrate de cetățeni români și libanezi, care la rândul lor au declarat achiziții fictive de la alte societăți cu comportament de tip fantomă.

Scopul final al acestor manevre a fost ca societatea L SRL să beneficieze de TVA deductibilă, iar bunurile achiziționate să fie valorificate prin magazinele proprii.

În urma acestei anchete asupra magazinelor Leonardo, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de alte persoane și firme implicate în acest caz sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

De asemenea, s-au instituit măsuri asigurătorii sub forma sechestrelor asigurătorii pe bunurile imobile deținute de inculpați până la concurența valorii prejudiciului de 26.579.381 de lei. Aceste măsuri au inclus sechestre pe clădiri nerezidențiale, apartamente, o vilă de locuit, spații comerciale și terenuri situate în diverse județe din România, cu o valoare totală de aproximativ 48 de milioane de lei.

Dosarul magazinelor Leonardo continuă să fie investigat, iar principiul prezumției de nevinovăție este respectat pe toată durata procesului penal.

Patronul magazinelor de încălțăminte Leonardo, Florin Panea, inculpat pentru evaziune fiscală în valoare de peste 26 de milioane de lei
Patronul magazinelor de încălțăminte Leonardo, Florin Panea, inculpat pentru evaziune fiscală în valoare de peste 26 de milioane de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.