Într-un apel către populație, Institutul Național de Sănătate Publică a subliniat importanța vaccinării împotriva infecției cu HPV atât pentru fete, cât și pentru băieți, începând cu vârsta de 11 ani.
Această recomandare vine în contextul în care în România se estimează că 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecției persistente cu HPV, scrie G4Media.
HPV, sau Virusul Papilloma Uman, este responsabil pentru o gamă largă de cancere, inclusiv cancerul de col uterin, cancerul anal, cancerul orofaringian, cancerul vaginal, cancerul vulvar și cancerul penian. Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, iar majoritatea persoanelor active sexual se infectează cel puțin o dată de-a lungul vieții.
Institutul Național de Sănătate Publică subliniază că vaccinarea împotriva HPV este sigură și eficace, având beneficii pentru sănătate pe termen lung. Deși în marea lor majoritate infecțiile cu HPV se vindecă de la sine, în anumite cazuri acestea pot deveni persistente și pot produce leziuni cu evoluție malignă, fiind asociate cu apariția cancerului.
Pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la riscurile generate de infecția cu HPV și importanța măsurilor de prevenție, Institutul Național de Sănătate Publică s-a alăturat consorțiului proiectului PERCH (Partnership to Contrast HPV), contribuind la creșterea capacității statelor membre de a implementa programe de vaccinare împotriva infecției cu HPV.
Rezultatele acestui proiect au contribuit la fundamentarea unei propuneri de Recomandare a Consiliului Uniunii Europene privind cancerele prevenibile prin vaccinare, care include o serie de măsuri menite să sprijine statele membre în creșterea gradului de acceptare al vaccinurilor care pot preveni apariția unor cancere.
Este esențial ca părinții să fie conștienți de importanța vaccinării împotriva HPV pentru copiii lor, iar autoritățile să sprijine și să promoveze campanii de vaccinare în școli și în comunități, în vederea protejării sănătății publice și prevenirii cancerului asociat cu infecția cu HPV.
