Camera Deputaţilor a adoptat, în mod decizional, proiectul de lege care completează articolul 91, alineatul (3) din Legea 286/2009 privind Codul penal. Această propunere legislativă exclude posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor de sclavie, trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute în articolele 209, 210 şi 211 din Codul penal, scrie News.ro.
Inițiativa, susținută de deputații PSD Alfred Simonis și Petre Florin Manole, prevede, de asemenea, majorarea limitelor de pedeapsă pentru aceste infracțiuni. Legea urmează să fie promulgată, potrivit News.ro.
Proiectul de lege vizează modificarea articolului 91 din Codul penal, eliminând posibilitatea dispunerii suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunile de sclavie, trafic de persoane și trafic de minori. În plus, inițiativa prevede majorarea limitelor de pedeapsă astfel:
- Pentru infracțiunea de sclavie, limitele de pedeapsă cresc de la 3 – 10 ani la 5 – 12 ani.
- Pentru traficul de persoane, limitele de pedeapsă cresc de la 3 – 10 ani la 5 – 12 ani, iar pentru forma agravată, de la 5 – 12 ani la 7 – 15 ani.
Conform expunerii de motive a inițiativei legislative, „combaterea traficului de persoane reprezintă o prioritate pentru autoritățile române, ca urmare a impactului negativ asupra persoanelor traficate, a caracterului complex și transfrontalier al acestui fenomen, a mobilității și flexibilității grupărilor organizate, în paralel cu profesionalizarea infractorilor specializați în victimizarea ființelor umane”.
Această măsură legislativă vine în contextul unei creșteri a infracțiunilor legate de traficul de persoane și sclavie, reflectând necesitatea unor sancțiuni mai dure și a unei aplicări stricte a legii pentru a descuraja astfel de infracțiuni grave.
Pe 29 aprilie, Senatul a adoptat proiectul de lege în calitate de prim for sesizat, iar Camera Deputaților a votat acum în mod decizional. Astfel, legea urmează să fie promulgată de președinte, devenind oficială după publicarea în Monitorul Oficial.
Această modificare legislativă reprezintă un pas important în lupta împotriva traficului de persoane și sclaviei, oferind autorităților instrumente legale mai eficiente pentru a combate aceste infracțiuni grave și pentru a proteja drepturile și demnitatea victimelor.