Un ONG acuză Poliția și Statul român că „se joacă ca la păcănele cu drepturile oamenilor”. Permise reținute fără dovadă clară de consum de droguri

0
93
Cătălin Drulă a acuzat MAI că nu a solicitat fonduri europene pentru achiziționarea de BMW-uri pentru poliția română. Foto: Fb/Mihai Pahontu
Cătălin Drulă a acuzat MAI că nu a solicitat fonduri europene pentru achiziționarea de BMW-uri pentru poliția română. Foto: Fb/Mihai Pahontu

Organizația non-guvernamentală APADOR-CH acuză Statul român și Poliția Română că „se joacă ca la păcănele cu drepturile noastre și cu prezumția de nevinovăție”, deoarece menține măsura suspendării permisului de conducere în cazul testării rapide pozitive la substanțe psihoactive până la confirmarea prin testele de laborator, care pot dura și câțiva ani, scrie G4Media.

„Testarea conducătorilor auto pentru depistarea consumului de alcool sau droguri în România este încă o ocazie în care statul român ne arată că nu dă doi bani pe drepturile cetățeanului. Procentele mari de rezultate fals pozitive ale testelor rapide folosite de poliție și perioadele lungi, uneori depășind un an de zile, de așteptare a rezultatelor analizelor de sânge făcute în laboratoarele IML, au lăsat mulți șoferi fără permis de conducere deși nu erau vinovați”, arată vineri APADOR-CH într-un comunicat de presă.

Un caz celebru este cel al cântăreței Xonia (Loredana Sachelaru), care a așteptat un an de zile pentru a demonstra că nu consumase cocaină. Artista a fost oprită în iunie 2023 la un control de rutină, iar drugtestul a indicat prezența cocainei în organismul ei. Xonia a negat vehement că ar fi consumat substanțe interzise. Rezultatele analizelor toxicologice, venite după circa un an, în mai 2024, au arătat că aceasta nu consumase nici alcool, nici droguri. Artista a anunțat că va da în judecată Poliția Română.

La finele lunii mai 2024, APADOR-CH a transmis grupurilor parlamentare și Guvernului o propunere de modificare legislativă prin care s-ar rezolva parțial acest blocaj existent de ani de zile în domeniul testărilor antidrog la volan. ONG-ul a propus ca poliția să restituie permisele de conducere în 15 zile, chiar dacă rezultatul analizei de sânge întârzie. „Într-o țară normală la cap, cetățeanul ar trebui chiar despăgubit de stat pentru perioada în care a stat fără permis, deși era nevinovat”, susține organizația.

Potrivit APADOR-CH, doar un reprezentant AUR a transmis un mesaj de încurajare pe Facebook. Niciun alt parlamentar român nu a fost interesat de acest subiect, cât să-l pună măcar în discuție în Parlament. Guvernul a pasat sarcina formulării unui răspuns la IGPR, care a transmis zilele trecute un text amplu dar negativ.

IGPR a susținut că testele rapide folosite de Poliția Română sunt foarte bune, fiind aprobate și testate de către Departamentul pentru Transport al Statelor Unite ale Americii și de diverse foruri de control ale UE. Cu toate acestea, poliția a admis că există teste fals pozitive și a precizat că nu este de acord cu propunerea de restituire a permisului în 15 zile.

„Pe scurt, Poliția stimulează instituțiile statului să-și facă datoria pe pielea cetățeanului. Lasă mii de șoferi la poarta IML, ca să le bată obrazul celor de acolo să-și cumpere substanțe și să-și angajeze oameni mai mulți, ca să facă față valului de ‘drogați’ pe care-i găsește Poliția rutieră în trafic. Cetățeanul să facă bine să stea pe bară, chiar nevinovat fiind că nu s-a născut cu volanul în mâini și nici statul nu e obligat să-i respecte lui prezumția de nevinovăție”, subliniază APADOR-CH.

Guvernul a modificat Codul Rutier, permițând ca analizele de sânge să fie făcute și la alte laboratoare ale poliției, nu numai la IML. Poliția nu va mai deschide automat dosare penale șoferilor ale căror teste rapide ies pozitive, ci se va aștepta rezultatul testelor de sânge.

„Așadar, în loc să îndrepte o nedreptate flagrantă – suspendarea fără temei a unui drept, fie el și nefundamental – statul român face niște artificii legale menite până la urmă să privilegieze tot instituțiile statului”, conchide APADOR-CH.

Un ONG acuză Poliția și Statul român că „se joacă ca la păcănele cu drepturile oamenilor”. Permise reținute fără dovadă clară de consum de droguri
Un ONG acuză Poliția și Statul român că „se joacă ca la păcănele cu drepturile oamenilor”. Permise reținute fără dovadă clară de consum de droguri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.