România se confruntă cu un risc crescut de pene de curent din cauza dezechilibrelor din sistemul energetic național. Prețurile pe piața de echilibrare au atins un record european de 16.000 de lei pe MWh, o situație critică explicată de experții în energie consultați de Libertatea. Potrivit acestora, cauza principală a problemelor este gestionarea defectuoasă a necesarului de energie de către furnizorii de electricitate, scrie Libertatea.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a indicat energia regenerabilă și canicula drept factori principali pentru criza energetică. Energia regenerabilă, fiind intermitentă, necesită compensare din alte surse atunci când producția scade, ceea ce duce la creșterea prețurilor pe piața de echilibrare, un mecanism de penalizare pentru dezechilibre.
Totuși, un expert în energie a explicat pentru Libertatea că vina principală revine furnizorilor de energie. Aceștia nu își calculează corect necesarul de electricitate și nu achiziționează suficiente cantități de pe OPCOM, neavând echipe care să se ocupe non-stop de tranzacții, spre deosebire de Dispeceratul Energetic Național.
Furnizorii de energie au cerut plafonarea prețului pe piața de echilibrare, dar această măsură este imposibil de implementat din cauza restricțiilor europene. Plafonarea ar fi posibilă doar în stare de urgență. Furnizorii au solicitat Guvernului să socializeze pierderile cauzate de echilibrarea costisitoare, ceea ce a stârnit controverse în rândul experților din domeniu.
„Acum furnizorii au creat aceste dezechilibre și au mers la Guvern să socializeze pierderea pentru că îi costă prea mult echilibrarea. Părerea mea este că se merge pe fentă și sper ca ANRE și Ministerul Energiei să nu pună botul”, a declarat un expert energetic.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a subliniat că problema majoră este adaptabilitatea sistemului energetic național. Sistemul a fost proiectat acum 50-70 de ani pentru condițiile de atunci și nu poate face față variațiilor actuale de producție și consum.
„Avem un sistem energetic proiectat acum 50-70 de ani pentru situațiile de atunci. Acum, acestea s-au schimbat și avem variații mari de producție și consum, iar sistemul nu este pregătit pentru aceste variații. Este similar cu infrastructura rutieră proiectată acum 50 de ani, care acum nu mai face față”, a explicat Chisăliță.
Chisăliță avertizează că România se află într-un pericol real de a experimenta pene de curent, asemănător cu problemele energetice recente din Germania și Olanda. Acesta a menționat că transformatoarele pot exploda pe caniculă, cauzând pene locale, iar sistemul energetic românesc ar putea intra într-o spirală a morții în următorii 2-10 ani, ducând la un colaps similar cu cel al sistemului de termoficare.
Germania a anunțat în aprilie că are nevoie de dublarea capacității de echilibrare, ceea ce implică o întârziere a planurilor de închidere a centralelor pe cărbune.