
Omul de afaceri Ovidiu Tender – a cărui condamnare definitivă din 2015 la 12 ani și 7 luni de închisoare a fost anulată de justiție pe 23 iulie 2024 – a fost deseori bănuit de legături cu serviciile secrete. El a respins însă ipoteza, scrie G4Media.
În 2002, Ovidiu Tender a sponsorizat reuniunea de la Snagov a serviciilor secrete din ţările NATO, întâlnire organizată de fostul consilier prezidenţial Ioan Talpeș şi de ofițerul olandez Willem Matser. Un an mai târziu, Matser a fost arestat pentru spălare de bani proveniţi din traficul cu droguri columbiene.
Ovidiu Tender a recunoscut într-un interviu pentru emisiunea ”România, te iubesc” de la ProTV că în 2002 a avut o discuție cu ofițerul olandez Willem Matser ”în prezența primului adjunct de la SRI și a primului adjunct de la SIE, Paul Ionescu” pentru o eventuală discuție despre vânzarea unui pachet de acțiuni la companiile sale. Tender a explicat că a cerut prezența unei persoane de la servicii pentru a evita orice suspiciuni.
Judecătoarea Camelia Bogdan – cunoscută pentru condamnarea lui Dan Voiculescu – a fost și în completul care îl judeca pe Ovidiu Tender. În mai 2015, a extins sechestrul asupra averii din străinătate a lui Tender, inclusiv proprietăţile din Sierra Leone, Senegal şi Guinea Bissau. Ulterior, judecătoarele Luminiţa Criștiu-Ninu şi Codruţa Strâmb au anulat decizia de extindere a sechestrului și au înlocuit-o pe Bogdan din complet.
Tender poate da statul în judecată și solicita daune morale pentru cei 4 ani și 5 luni petrecuți în închisoare. ANAF trebuie să îi returneze banii confiscați pentru recuperarea prejudiciului de 33 de milioane de euro. În 2021, ANAF a recuperat doar 3.663.622 de lei (aproape 740.000 de euro) din acest prejudiciu.
Contactat de G4media.ro, Ovidiu Tender a declarat că deocamdată nu va iniția nicio acțiune în instanță împotriva statului pentru despăgubiri. El a negat și că ar avea vreo legătură cu serviciile secrete.
„Ovidiu Tender: S-a îndreptat un abuz care s-a făcut la un moment dat.
Reporter: Dar cum vă explicaţi că s-a îndreptat cam târziu, după 9 ani?
Ovidiu Tender: Sigur că s-a îndreptat târziu întrucât a durat până când… În 2016, s-a dat decizia CCR 405 care a declarat că definiţia abuzului în serviciu din Codul penal existent este neconstituţională. Am tot încercat de atunci să obţin o recunoaştere în instanţă a faptului că mă încadrez în prevederile deciziei, dar până când nu s-a modificat Codul penal anul trecut, au existat tot felul de interpretări. După modificarea Codului, am iniţiat acţiunea la care am avut succes.”
Completul de la Curtea de Apel Bucureşti care i-a anulat condamnarea a fost alcătuit din judecătorii Cristian Bălan şi Violeta-Elena Georgescu-Ashemimry. În mai 2023, Bălan a decis achitarea fostei șefe a AEP, Ana-Maria Pătru, într-un dosar de corupţie instrumentat de foştii procurori de la DNA Ploieşti, Lucian Onea şi Cerasela Răileanu.
Pe 8 iunie 2015, Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv la 12 ani și 7 luni în dosarul Rafo-Carom, cu o zi înainte de prescrierea faptelor. Acuzațiile au inclus înşelăciune, instigare la abuz în serviciu, constituire şi apartenenţă la un grup de crimă organizată și spălare de bani.
Decizia Curții de Apel București din 23 iulie 2024, a anulat condamnarea definitivă, constatând dezincriminarea faptelor de instigare la abuz în serviciu și a dispus rejudecarea dosarului pentru infracțiunile de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani şi înşelăciune. Judecătorii au dispus și anularea confiscării speciale și ridicarea sechestrului pe averea lui Tender pentru recuperarea prejudiciului de aproape 33 de milioane de euro.
