Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloș, a criticat luni seară, într-o postare pe Facebook, modul în care propunerile și intențiile sale sunt răstălmăcite „în mod toxic”, acuzând că acestea sunt folosite pentru dezinformare și manipulare politică.
Boloș a subliniat că aceste distorsiuni sunt folosite în campania prezidențială și că cei care le promovează uită instantaneu legile cu care trebuie să lucreze zilnic.
„Refuz să cred că dacă eşti candidat la prezidenţiale uiţi instant legea”, a afirmat Boloș. Ministrul a subliniat că, în timp ce partidele îi reproșează că nu a prezentat propunerile la nivel politic, scopul principal este consultarea cu mediul de afaceri pentru a găsi soluții viabile care să modernizeze fiscalitatea și să crească veniturile la bugetul de stat .
Marcel Boloș a detaliat provocările fiscale cu care se confruntă România, menționând că țara are 175 miliarde lei creanţe neîncasate la buget, un deficit de TVA de 32 miliarde lei, un deficit de impozit pe venit de 19 miliarde lei și un deficit la contribuţiile sociale de 53 miliarde lei. Ministrul a subliniat că introducerea de noi taxe nu este o soluţie viabilă și a criticat pe cei care răstălmăcesc în mod toxic intenţiile și prevederile propunerilor sale pentru a-şi urmări propriile interese politice .
Ministrul Finanţelor a subliniat importanța consultării cu mediul de afaceri și a mulțumit celor care au oferit feedback pentru proiectele publicate. „Am publicat în dezbatere un proiect de act normativ pentru modificarea codului de procedură fiscală. Proiect pe care l-am discutat cu mediul de afaceri înainte să îl urcăm pe site-ul instituţiei şi de la care încă primim feedback. Le mulţumesc pe această cale”, a spus Boloş.
Una dintre prevederile discutate se referă la tranzacțiile pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport, care sunt condiționate de achitarea obligațiilor vânzătorului față de ANAF. Boloș a explicat că această măsură există deja pentru achitarea obligațiilor la bugetele locale și că nu este un atac la dreptul de proprietate, ci o măsură de responsabilitate fiscală și de respectare a legii .
Elena Lasconi, liderul USR, a cerut demiterea ministrului Finanțelor, acuzându-l de măsuri fiscale care sărăcesc și umilesc românii și antreprenorii. Lasconi a criticat și măsura prin care „nu poţi vinde niciun teren dacă ai fie şi un leu datorie la stat”, considerând-o un atac direct la dreptul la proprietate .
Boloș a răspuns criticilor explicând că măsurile fiscale, inclusiv „CNP-ul fiscal”, sunt opționale și menite să reducă evaziunea fiscală și să ajute românii să primească reduceri de taxe și chiar sume de bani înapoi. Ministrul a respins acuzațiile că e-Factura a fost introdusă peste noapte, subliniind că a existat o perioadă de șase luni de acomodare fără sancțiuni .
Marcel Boloș a făcut apel la depășirea blocajelor politice și la modernizarea sistemului fiscal din România. El a subliniat necesitatea unor politici publice raționale, a luptei continue cu evaziunea fiscală și a utilizării eficiente a banilor publici pentru a asigura o dezvoltare pe termen lung.