Nou program de sprijin pentru producătorii de energie gestionat de Ministerul Energiei

0
73
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat lansarea unui nou program de sprijin pentru producătorii de energie prin intermediul „contractelor pentru diferență” (CfD), un mecanism menit să ofere investitorilor predictibilitate și stabilitate în ceea ce privește prețul energiei electrice.
Programul reprezintă o premieră pentru România și are ca scop atragerea de investiții masive în surse regenerabile de energie și în alte domenii strategice din sectorul energetic, precum energia nucleară, stocarea energiei în baterii și eolienele offshore în Marea Neagră.

Contractele pentru diferență reprezintă o formă de ajutor de stat care permite investitorilor să primească un preț fix pentru energia electrică produsă, pe o perioadă de 15 ani. Dacă prețul pieței este mai mare decât cel stabilit prin licitație, producătorii returnează diferența către stat. Dacă prețul pieței scade sub nivelul stabilit, statul compensează diferența pentru a acoperi prețul fix convenit.

Burduja a subliniat că acest model este unul practicat cu succes în alte state și că reprezintă un angajament al României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prima licitație, care va avea loc anul acesta, va viza o capacitate de 1.500 MW, dintre care 1.000 MW pentru energie eoliană onshore și 500 MW pentru energie solară fotovoltaică. Anul viitor, o nouă licitație va adăuga 3.500 MW, din care 2.000 MW pentru solar și 1.500 MW pentru eolian.

Programul nu se oprește aici. Ministerul Energiei plănuiește să extindă schema CfD și pentru alte tehnologii de energie verde, inclusiv:

  • Sectorul nuclear

Proiecte pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei de la Cernavodă, precum și pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4.

  • Stocarea energiei

Proiecte care implică baterii și hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, cum este cel de la Tarnița-Lăpuștești.

  • Eolienele offshore

Dezvoltarea energiei eoliene în Marea Neagră, prin implementarea unei scheme CfD specifice pentru această tehnologie.

Ministrul Burduja a subliniat că acest program oferă predictibilitate și siguranță pentru investitori, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic și la atingerea obiectivelor României privind tranziția energetică și reducerea emisiilor de carbon. El a subliniat că România este lider în regiune prin obținerea unei finanțări de 3 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare pentru a sprijini aceste inițiative.

Prima licitație din cadrul schemei CfD este așteptată să atragă un număr mare de investitori internaționali, având un prag maxim de pornire de 78 EUR/MWh pentru proiectele fotovoltaice și 82 EUR/MWh pentru cele eoliene onshore. Semnarea contractelor este preconizată pentru finalul acestui an.

Ministerul Energiei va continua să dezvolte acest program, integrând noi tehnologii și extinzând sprijinul către domenii critice pentru securitatea energetică a României și pentru obiectivele sale de dezvoltare durabilă.

Sursă: G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.