George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) la președinția României, a fost dat pe mâna Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de foști membri ai partidului său.
Acuzațiile sunt grave și privesc presupuse fapte de corupție comise de Simion și asociatul său Marius Lulea, legate de manipularea listelor de candidați ale AUR și solicitarea unor sume fabuloase pentru a asigura locuri eligibile pe listele pentru Parlament.
În acest context, a fost depusă o plângere penală care vizează constituirea unui grup infracțional organizat pentru a înșela finanțele partidului și a obține foloase materiale necuvenite.
Plângerea penală depusă la DNA de fostul deputat al AUR, Ringo Dămureanu, face acuzații extrem de grave la adresa lui George Simion și a colaboratorului său Marius Lulea. Potrivit acestuia, cei doi au constituit un grup infracțional organizat în 2024, în scopul de a încasă milioane de euro de la candidați pentru a-i plasa pe locuri eligibile pe listele de parlamentare. Dămureanu susține că, în schimbul acestor sume colosale, persoanele care doreau să candideze erau acceptate pe listele AUR, iar cei care nu aveau suma cerută erau exclusi din competiție.
Unul dintre cele mai importante puncte ale acuzațiilor se referă la o schemă financiară pusă în aplicare de Simion și Lulea, prin care viitorii parlamentari ai AUR erau obligați să doneze bani partidului pentru a obține locuri eligibile. Dămureanu detaliază faptul că pentru un loc pe listele de deputați, un candidat trebuia să doneze suma de 20.000 de euro și să semneze un contract de împrumut de 40.000 de euro, cu termen de rambursare mai mare de câțiva ani. În schimb, cei care candidau pentru Senat trebuiau să contribuie cu o sumă mai mică, având însă o șansă mai mică de a câștiga mandatul.
Conform plângerii, Dămureanu a fost exclus de pe listele parlamentare pentru că nu a semnat acest împrumut și nu a făcut donația cerută, deși fusese inițial promis un loc eligibil pe lista de deputați.
Dămureanu nu este singurul care a acuzat conducerea AUR de practici similare. Fostul deputat Antonio Andrusceac a declarat că a fost forțat să doneze 300.000 de euro, sumă pe care nu a recuperat-o în totalitate. Acesta susține că în timpul campaniei europarlamentare, unde a candidat pe o poziție neeligibilă, a fost nevoit să contribuie cu o sumă mare de bani pentru a-și asigura locul pe listele AUR.
Cazul lui Andrusceac și al altor foști membri ai AUR arată că practici similare au avut loc la nivelul întregului partid. În plângerea depusă la DNA, Dămureanu menționează că mai mulți deputați, inclusiv Radu-Vicențiu Grădinaru (Botoșani), Suciu Sebastian-Ilie (Sibiu), Mihai Albișteanu și Cristian Ivănuță (Iași), au fost excluși sau plasați pe poziții neeligibile din cauza refuzului de a dona bani sau de a semna împrumuturi.
O altă acuzație gravă care a ieșit la iveală este legătura financiară între George Simion și Gigi Becali. Într-o serie de declarații publice, Becali a susținut că a donat 700.000 de euro către AUR, bani folosiți pentru sprijinirea campaniilor electorale ale partidului. Potrivit surselor din AUR, Simion și Becali s-au întâlnit frecvent, discutând despre sumele mari de bani necesare pentru a finanța campaniile partidului și pentru a asigura locuri pe listele electorale.
Aceste donații și împrumuturi ridică întrebări serioase privind transparența finanțării AUR și legalitatea acestor practici. De asemenea, se pune întrebarea dacă aceste sume au fost folosite în scopul exclusiv de a promova o anumită agendă politică sau dacă au avut o influență majoră asupra direcției partidului.
Dămureanu aduce exemple clare de persoane care au fost plasate pe listele AUR în funcție de sumele de bani donate. Printre acestea se numără Radu-Vicențiu Grădinaru, care a fost exclus din liste pentru că nu a plătit suma solicitată, dar și alte persoane care au fost plasate pe locuri neeligibile pentru că nu au respectat cerințele financiare impuse de conducerea partidului. Aceste practici corupționale ridică semne de întrebare cu privire la integritatea procesului electoral și la modul în care AUR își structurează listele parlamentare.
George Simion, liderul AUR, și Marius Lulea, prim-vicepreședintele partidului, sunt principalii acuzați în acest caz, fiind considerați capii grupului infracțional care a organizat schemele financiare. De asemenea, Păunescu Silviu-Titus, secretar general al AUR, este și el implicat în aceste acuzații, fiind acuzat de fapte similare. Toți trei sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat care a acționat coordonat pentru a obține foloase necuvenite de la viitorii parlamentari ai AUR.
Aceste acuzații de corupție au un impact considerabil asupra imaginii publice a lui George Simion și a AUR. De la lansarea în politică ca un partid anti-sistem, AUR a reușit să atragă un număr semnificativ de voturi, însă scandalurile de corupție și acuzațiile de fraudă electorală ar putea eroda încrederea publicului în partidul condus de Simion. De asemenea, implicațiile financiare și juridice ale acestui scandal ar putea afecta grav cariera politică a liderului AUR și ar putea pune în pericol viitoarele campanii electorale ale partidului.
Este clar că AUR se confruntă cu o criză de imagine majoră, iar scandalul de corupție adus la lumină de Dămureanu și alți foști membri ai partidului va pune partidul într-o situație dificilă. În acest context, va fi interesant de văzut cum va reacționa conducerea AUR și cum vor gestiona aceste acuzații grave.
În concluzie, scandalul de corupție din cadrul AUR ar putea avea implicații de amploare asupra viitorului partidului și asupra imaginii lui George Simion ca politician. Deși plângerea penală depusă la DNA este doar la început, impactul pe care îl va avea această investigație asupra carierei sale politice și asupra încrederii publicului rămâne de văzut.