Potrivit Eurostat, 93,5% dintre conaționali nu cumpară nici măcar o carte pe an, drept urmare avem cele mai puține librării pe cap de locuitor. Din păcate însă, promovarea cărților se face mai mult pe internet și mai puțin prin reclame la radio sau televizor.
Potrivit Eurostat, doar 6,5 la suta dintre români cumpără cel puțin o carte pe an. De aici, rezultă că în România, doar 1,3 milioane de persoane cumpără cărți. Dintre acestea, majoritatea sunt femei. De altfel, 18 milioane și jumătate dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Vânzările încep să crească abia la începutul toamnei, în lunile septembrie și octombrie, când românii se întorc din concediu, dar și când încep școlile și facultățile.
Sociologii sunt de părere că majoritatea românilor nu îşi permit să dea bani pe cărţi chiar dacă şi-ar dori. Nu am moştenit din familie obiceiul de a citi de plăcere şi nici şcoala nu ne stârneşte prea mult interesul. În Italia, de exemplu, tinerii care împlinesc 18 ani primesc un voucher cultural de 500 de euro. Măsura a fost împrumutată, din proprie iniţiativă, şi de anumite companii private de la noi din ţară.
Sursă foto: Pixabay