Fonduri suplimentare pentru industria cinematografică

0
260

Hotărârea de guvern privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografiei a fost adoptată în ședința de guvern. Industria cinematografică și audiovizuală va putea beneficia, în curând, de sprijinul financiar nerambursabil în cuantum de până la 45% din valoarea proiectelor, prin intermediul Ministerului Economiei Energiei și Mediului de Afaceri.

Modificările aduse de această Hotărâre de Guvern sunt cu privire la: extinderea termenului de valabilitate al schemei de ajutor de stat până la 31.12.2023, modalitatea alocărilor financiare, modalitatea de plată, obligațiile beneficiarului și completarea Comisiei de selecție, denumită în continuare “Comisia de Film în România”. În termen de 30 de zile, vor fi aprobate, prin ordin al Ministeului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, criteriile pentru încadrarea ca produs cultural, procedura de evaluare și verificare a proiectelor depuse, a procedurii de monitorizare a proiectelor acceptate la finanțare și a procedurii de plată.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri: ”Industria cinematografică va beneficia de sprijin până în 2023. Astfel am prelungit în ședința de Guvern schema de ajutor de stat și, totodată, am suplimentat fondul cu 150 milioane de euro!

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a preluat această schemă de la Comisia Națională de Prognoză și a fost nevoie de o serie de modificări pentru a o face eficientă. La inițiativa MEEMA, alături de colegii din Guvern am adoptat aseară Hotărârea privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice.

În primul rând, prin adoptarea prezentei hotărâri, au fost alocate încă 150 de milioane de euro, pentru următorii trei ani, sumă destinată sprijinirii acestei industrii. Astfel, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat a ajuns la 1,2 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 250 milioane euro. Suma este defalcată în credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2018-2023 și credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2018 – 2025. Prin această schemă vom crea noi locuri de muncă, vom atrage investiții noi în studiouri de film. Producători de film și actori celebri vor putea filma și promova România și destinațiile noastre turistice, prin producțiile cinematografice.”

Sursă foto: Vivomedia

 

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here