Studentele afgane despărțite de colegi prin perdele în sălile de clasă

Redeschiderea universităților în Afganistan vine cu noi restricții: perdelele utilizate pentru a despărții studentele de restul colegilor.

0
218
RECLAMĂnormedia.ro

Odată cu începerea noului an universitar în Afganistan, după preluarea țării de către talibani apar noi restricții pentru femei. Cu toate că aceștia nu au format încă un guvern, au cerut separarea femeilor de bărbați în sălile de clasă prin perdele sau scânduri.

Mișcarea militantă islamistă a promis că va respecta drepturile femeilor „în limitele legii islamice” sau Șaria. Activitatea acestora este atent urmărită de către forțele străine care în schimbul unui ajutor vital și al unui angajament diplomatic, cer respectarea drepturilor femeilor. În special după ce în ultima guvernare au interzis femeilor să intre pe piața muncii sau să studieze.

Ce înseamnă Legea Șaria pentru educație?

„Legea Șaria pentru ei însemna lipsa accesului la educație, accesul restricționat la serviciile de sănătate, lipsa accesului la justiție, lipsa adăpostului, lipsa securității alimentare, lipsa locurilor de muncă, literalmente nimic.” – a  declarat Hosna Jalil, fost ministru afgan al afacerilor femeilor

Conform Reuters, studentele din orașele mari precum Kabul, Kandahar și Herat sunt restricționate în anumite sectoare ale campusului, sunt separate în clasă sau din clasă prin predare separată. Înaintea preluării puterii de către talibani, elevele stăteau separat de bărbați, dar sălile nu erau despărțite fizic. Măsura a stârnit indignare, dar și îngrijorare în rândul studentelor.

„Așezarea perdelelor nu este acceptabilă […] M-am simțit groaznic când am intrat în clasă … Ne întoarcem treptat la acum 20 de ani.” – au fost cuvintele Anjilei, o tânără de 21 de  ani, studentă la Universitatea din Kabul.

Alte măsuri vizează purtarea obligatorie a hijabului și intrări separate pentru studente. Profesorii ar fi obligați să predea elevelor separat în clase mai mici sau divizarea prin intermediul unei cortine. Nu se știe dacă aceste politici sunt oficiale, cert este că talibanii au declarat săptămâna trecută că doresc redeschiderea școlilor și separarea bărbaților și a femeilor.

Femeile sunt cuprinse de panică

Cuprinse de panică de la restaurarea puterii talibanilor, femeile se tem că-și vor pierde drepturile pentru care au luptat în ultimii 20 de ani. Restricțiile referitoare la școlaritatea în rândul femeilor, nu reprezintă singura problemă cu care se confruntă universitățile și școlile afgane. Mai puțin de un sfert din studenții înscriși s-au prezentat în prima zi de școală. Mulți studenți cât și profesori au părăsit țara, iar alții nu se vor putea întoarce pe băncile școlilor din cauza crizei economice.

„Nu știu câți elevi se vor întoarce la școală, deoarece există probleme financiare și unii studenți provin din familii care și-au pierdut locul de muncă.” – a spus Sher Azam, profesor la o universitate privată din Kabul.

Ulterior alți profesori sfătuiesc studenții să studieze în continuare, până la stabilirea regulilor noului guvern. Cert este că departajarea pe criteriu de gen fie prin modificarea sălilor de curs sau mutarea studentelor în clase separate va continua până la noi ordine.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here