68 proiecte selectate prin Programul Național Innotech Student

0
148

Guvernul României a aprobat Hotărârea care permite suplimentarea alocării financiare și semnarea de contracte pentru cele 68 proiecte selectate prin Programul Național Innotech Student, finanțat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

Alocarea financiară este suplimentată de la 20 la 135 milioane euro, ca urmare a selectării unui număr de 68 proiecte cu punctaje egale, ce nu au putut fi departajate în urma evaluării și a căror valoare totală depășea alocarea inițială.

Prin proiectele selectate, peste 23.500 studenți, doctoranzi și cursanți vor beneficia de sprijin pentru tranziția de la școală la viața activă. Se estimează că peste 1.300 studenți și cercetători își vor găsi o slujbă și 3.400 locuri de muncă vor fi create, ca urmare a sprijinului financiar oferit întreprinderilor mici și mijlocii.

„Momentul în care îți închei studiile și trebuie să intri în câmpul muncii poate fi unul dificil pentru cei mai mulți dintre tineri. Programul Innotech Student oferă un sprijin financiar țintit exact pentru acest moment și le propune o alternativă interesantă celor care au apetit pentru antreprenoriat și vor să-și dezvolte o activitate pe cont propriu. Cred că acești tineri pot deveni peste câțiva ani antreprenorii de succes ai României. Dorim să continuăm astfel de proiecte și în viitor”, a declarat secretarul de stat Csilla Hegedüs, coordonator al Programului Operațional Capital Uman.

Inițiativele desfășurate în cadrul proiectelor selectate cuprind programe de învățare prin experiență practică, servicii de mentorat, consiliere și orientare profesională axate pe dobândirea și formarea de competențe antreprenoriale în sectoarele economice cu potențial competitiv, adresate studenților.

Într-o primă etapă, vor fi selectate planurile de afaceri finanțabile și vor fi înființate întreprinderile care urmează să realizeze planurile de afaceri cu ajutor de minimis.

Cea de-a doua etapă vizează sprijinul financiar sub forma micro-granturilor pentru deschiderea unei afaceri și va include activități pentru decontarea de către administratorul schemei de antreprenoriat a sumelor aferente implementării planurilor de afaceri. Cuantumul maxim al ajutorului de minimis pentru fiecare întreprindere sprijinită este stabilit proporțional cu numărul de slujbe create, astfel:

  • ajutor de minimis mai mic sau egal cu 40.000 euro pentru crearea a cel puțin două locuri de muncă;
  • ajutor de minimis de peste 40.000 euro, dar mai mică sau egală cu 60.000 euro pentru crearea a cel puțin 3 locuri de muncă;
  • ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 60.000 euro, dar mai mică sau egală cu 80.000 euro pentru crearea a cel puțin 4 locuri de muncă;
  • ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 80.000 euro, dar mai mică sau egală cu 100.000 euro pentru crearea a cel puțin 5 locuri de muncă.

Pentru cea de-a treia și ultima etapă, este prevăzută asigurarea sustenabilității planurilor de afaceri în timpul perioadei de implementare a proiectului.

Beneficiarii celor 68 proiecte selectate pentru finanțare sunt camerele de comerț (4), institututul național de cercetare-dezvoltare, instituții de învățământ superior de stat acreditate (13), instituții de învățământ superior particulare acreditate (3), întreprinderi mici (9), întreprinderi mijlocii (7), microîntreprinderi (5), ONG-uri (25) și o organizație patronală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.