Liz Truss, noul premier britanic, recunoaște: Ar fi trebuit să se ”pregătească mai bine terenul” pentru reducerile de taxe

0
12
Liz Truss, noul premier britanic, recunoaște Ar fi trebuit să se ”pregătească mai bine terenul” pentru reducerile de taxe. Sursa: Hepta

Liz Truss a recunoscut că ar fi trebuit „să pregătească mai bine terenul” pentru mini-bugetul său, după ce acesta a provocat zile întregi de turbulențe pe piață, relatează TheSun.

Primul ministru a declarat pentru Laura Kuenssberg de la BBC că a „învățat din asta”, dar că este încrezătoare că pachetul de reduceri de taxe va stimula creșterea economică.

Ea a adăugat că decizia de a reduce cota de impozitare a persoanelor cu venituri mari a fost „o decizie pe care a luat-o cancelarul”.

Și a dezvăluit că aceasta nu a fost discutată în prealabil cu întregul cabinet.

Reducerea cotei de 45p a provocat indignarea partidelor din opoziție și îngrijorarea unor parlamentari conservatori.

Fostul ministru, Michael Gove, a declarat că reducerea a arătat „valorile greșite” și a semnalat că nu va vota pentru ea.

De asemenea, el s-a declarat „profund îngrijorat” de decizia de a se împrumuta pentru a finanța reducerile de taxe, calificând-o drept „ne-conservatoare”.

Mini-bugetul guvernului a inclus reduceri de 45 de miliarde de lire sterline finanțate prin împrumuturi guvernamentale și a dezvăluit că guvernul se așteaptă ca schema sa de doi ani pentru a stabili prețurile la energie să coste 60 de miliarde de lire sterline în primele șase luni.

Anunțurile au provocat zile de turbulențe pe piețele financiare, iar lira sterlină a scăzut la un minim record față de dolarul American.

Contextul economic precar va domina conferința Partidului Conservator din această săptămână, prima conferință a prim-ministrul, Truss în calitate de lider conservator, în cadrul căreia va trebui să își liniștească parlamentarii în ceea ce privește abordarea sa pentru a stimula economia britanică în declin.

Vorbind de la adunarea de la Birmingham, Truss a promis să câștige „inimile și mințile” parlamentarilor conservatori pentru a-i convinge de planul său.

Într-un interviu acordat pentru emisiunea Sunday With Laura Kuenssberg de la BBC, ea a declarat că își menține angajamentul față de abordarea sa și că este „încrezătoare” că va rezulta o creștere mai bună.

„Îmi mențin pachetul pe care l-am anunțat și îmi mențin faptul că l-am anunțat rapid, pentru că a trebuit să acționăm”, a adăugat prim-ministrul.

„Dar accept că ar fi trebuit să pregătim mai bine terenul. Am învățat din asta și mă voi asigura că în viitor vom face o treabă mai bună în ceea ce privește pregătirea terenului.”

Ea a apărat, de asemenea, decizia de a reduce cota de 45p din impozitul pe venit pentru persoanele cu venituri mari.

Ea a adăugat că această reducere a fost o decizie luată de cancelarul Kwasi Kwarteng – ceea ce a determinat-o pe Nadine Dorries, fost ministru de cabinet și loială lui Boris Johnson, să o acuze că l-a aruncat „sub un autobuz”.

Iar Gove, care a ocupat mai multe funcții în cabinet în guvernele anterioare, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eliminarea ratei maxime într-un moment în care „oamenii suferă”.

Cancelarul din umbră al Partidului Laburist, Rachel Reeves, a acuzat guvernul că face un „experiment nebunesc” cu economia, numind turbulențele de pe piață o „criză făcută în Downing Street”.

De asemenea, vorbind cu Laura Kuenssberg, ea a spus că investitorii au fost speriați de „amploarea mare a împrumuturilor” pentru a finanța reducerile de taxe, alături de decizia de a nu publica o prognoză economică oficială alături de planuri.

Ea a adăugat că publicul va „plăti prețul” pentru turbulențe și a spus că Truss nu a reușit să înțeleagă „anxietatea și teama” cu privire la starea economiei.

În încercarea de a liniști piețele, guvernul a declarat că va prezenta pe 23 noiembrie modul în care intenționează să reducă datoria publică pe termen mediu.

Presată în repetate rânduri să spună dacă intenționează să reducă cheltuielile publice, Truss nu a răspuns, dar a adăugat că dorește să obțină „un raport calitate-preț pentru contribuabil”.

Ea nu s-a angajat să majoreze ajutoarele sociale în funcție de inflație, spunând că o decizie va fi luată mai târziu, în această toamnă.

Ea a respins, de asemenea, apelurile de a anticipa o evaluare a planurilor guvernului din partea autorității britanice de supraveghere a bugetului, care ar trebui să fie publicată în prezent împreună cu planul de îndatorare.

Ea a adăugat că o evaluare a planurilor de cheltuieli „nu este încă pregătită”.

„Nu are rost să publicăm ceva care nu este gata. Acest lucru ar provoca doar confuzie”, a adăugat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.