Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajişti temporare, nu vor mai putea să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltare, conform standardului GAEC-3.
Această regulă va trebui respectată începând cu anul de cerere 2023, reprezentând un pas important în protejarea mediului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură, conform unui comunicat de presă.
„APIA, GNM şi IGSU elaborează materiale informative (afişe, pliante, postere, comunicate de presă etc.) cu privire la interdicţia arderii miriştilor şi vegetaţiei uscate pe terenurile arabile, precum şi transmiterea lor către structurile judeţene ale APIA, GNM şi IGSU, în vederea diseminării către populaţie, în cadrul campaniilor de informare publică,” se menționează în comunicat.
Standardul GAEC 3, care interzice arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile, are ca obiectiv principal menţinerea nivelului de materie organică din sol. Respectarea acestui standard de către fermieri contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură.
Ca urmare a acestei inițiative, APIA a încheiat un Protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Prin acest protocol, părțile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control
Pentru a preveni eventualele sancțiuni, în cazul în care se constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei a fost arsă din cauze necunoscute, fermierii sunt îndemnați să prezinte cât mai repede posibil la Centrul APIA la care a depus cererea copia procesului verbal de intervenţie întocmit de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secţia de Poliţie pe raza căreia s-a produs incidentul.
Aceste noi reglementări aduc agricultura românească în linie cu standardele europene privind protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice, subliniind angajamentul României de a face față provocărilor de mediu actuale.