Noua lege a limitării plăților cash în România a fost comparată cu restricțiile din alte țări europene, iar aceasta ar fi devenit, potrivit unor statistici consultate de G4Media.ro, cea mai severă din Europa, după Grecia și Franța.
Totuși, cu doar patru zile înainte de intrarea în vigoare a noilor plafoane, Ministerul de Finanțe a anunțat că renunță la modificările propuse, susținând că „societatea românească nu este pregătită pentru limitarea utilizării numerarului”.
În prezent, în România, limita pentru plățile către persoane juridice este de 5.000 de lei (aproximativ 1.000 de euro), iar pentru livrarea de bunuri și servicii, de 10.000 de lei pe zi (aproximativ 2.000 de euro). Plățile între consumatori pot fi efectuate numai în numerar, atât timp cât suma este mai mică de 50.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro) pe zi.
Cu toate acestea, modificările propuse ar fi redus plafonul pentru plățile cash de la 5.000 de lei la 1.000 de lei (aproximativ 200 de euro), ceea ce ar fi făcut ca România să aibă una dintre cele mai restrictive legi privind plățile cash din Europa.
Există și țări în care nu există limite pentru plățile cash, iar Comisia Europeană dorește să reducă aceste diferențe prin stabilirea unei limite unice la nivel european. Cu toate acestea, există temeri legate de renunțarea la plățile cash din cauza discursurilor politice populiste.
Banca Centrală Europeană (BCE) subliniază importanța numerarului și menționează că se angajează să mențină disponibilitatea numerarului în euro și să sprijine diverse opțiuni de plată. De asemenea, BCE lucrează la posibila emitere a unui euro digital pentru a oferi cetățenilor o altă opțiune de plată în afara numerarului.
Astfel, deși există discuții privind restricționarea plăților cash în unele țări, există, totodată, eforturi de a menține disponibilitatea numerarului și de a diversifica opțiunile de plată pentru a le oferi cetățenilor mai multe posibilități.