Despăgubirile pentru calamitățile provocate de secetă, plătite fermierilor în luna octombrie. Reacția ministrului Agriculturii

0
90

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că despăgubirile pentru calamitățile provocate de secetă vor fi plătite fermierilor în luna octombrie, pentru a le asigura resursele necesare campaniei de toamnă.

Conform estimărilor oficiale, seceta a afectat culturi agricole pe o suprafață de aproximativ două milioane de hectare, iar suma minimă a despăgubirilor pe hectar va fi de 200 de euro, scrie Digi24.

„În acest moment, din evaluările realizate de Ministerul Agriculturii și direcțiile de specialitate din teritoriu, am constatat că seceta a afectat aproximativ două milioane de hectare de culturi de primăvară. Am discutat cu domnul prim-ministru și am anunțat public că despăgubirile vor fi de minim 200 de euro pe hectar,” a declarat Florin Barbu.

Ministrul a subliniat că toate comisiile și instituțiile publice subordonate Ministerului Agriculturii au obligativitatea de a finaliza procesele-verbale de calamități până la 15 septembrie. „Este pentru prima oară când Ministerul Agriculturii finalizează aceste procese-verbale până în septembrie, astfel încât să putem plăti despăgubirile în luna octombrie. Fermierii se confruntă cu dificultăți tot mai mari din cauza secetei din ultimii trei ani, iar aceste despăgubiri sunt esențiale pentru a începe campania de însămânțare de toamnă,” a adăugat ministrul.

Întrebat dacă România își va putea asigura necesarul de cereale în contextul secetei din acest an, ministrul Barbu a dat asigurări că țara are suficiente cereale atât pentru consum propriu, cât și pentru export. „În prezent, se irigă culturi pe o suprafață de 1,6 milioane de hectare. Din punctul de vedere al siguranței alimentare, România are cerealele necesare atât pentru consumul intern, inclusiv pentru sectorul zootehnic, cât și pentru export,” a precizat Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a abordat și subiectul sistemelor de rachete antigrindină, menționând că un studiu este în lucru pentru a evalua eficiența acestora. „Există voci în rândul fermierilor care susțin că sistemele antigrindină ar fi cauzat lipsa ploilor în județul Prahova. Marți, la ora 15:00, ne vom întâlni membrii CSAT la Ministerul Apărării și Ministerul Economiei, împreună cu INMH, pentru a urgenta acest studiu. Vă asigur că sistemul antigrindină va continua să funcționeze și să fie dezvoltat în România, deoarece este un sistem foarte bun,” a susținut Barbu.

Despăgubirile pentru calamitățile provocate de secetă, plătite fermierilor în luna octombrie. Reacția ministrului Agriculturii
Despăgubirile pentru calamitățile provocate de secetă, plătite fermierilor în luna octombrie. Reacția ministrului Agriculturii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.