DECIZIE RADICALĂ: Tribunalul București suspendă recuperarea prejudiciului în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu

0
86

Într-o decizie controversată, judecătorul Sterică Toma de la Tribunalul București a suspendat recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu a fost condamnat, susținând că specialistul DNA ar fi „umflat” paguba la instigarea procurorului de caz și ar fi comis infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Aceste afirmații sunt parte din motivarea judecătorului, dar verificările G4Media.ro au arătat că expertul DNA Aurelia Nicolae nu a fost niciodată condamnată sau trimisă în judecată pentru mărturie mincinoasă. Mai mult, ea a primit clasări în toate plângerile penale depuse împotriva sa, precizează G4MEDIA.

Dan Voiculescu, mogulul Antenelor, a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Deși Voiculescu a executat o treime din pedeapsă, recuperarea prejudiciului estimat la 60 de milioane de euro și a produsului infracțiunii de 20 de milioane de euro rămâne parțial nerealizată.

Judecătorul Sterică Toma a decis să suspende recuperarea prejudiciului pe motiv că decizia inițială de condamnare s-ar fi bazat pe un raport eronat întocmit de expertul DNA, care a calculat greșit rata inflației pentru anii anteriori privatizării ICA. În 2003, Institutul de Cercetări Alimentare a fost vândut unei companii controlate de Voiculescu, iar raportul expertei a concluzionat că rata inflației cumulată depășise 100%, ceea ce a determinat re-evaluarea activelor ICA.

Inculpații susțin că expertul DNA a „umflat” prejudiciul, acțiune care ar fi fost instigată de procurorul Emilian Eva. Aceștia argumentează că DNA nu ar fi trebuit să ajungă la concluzia că terenurile și clădirile ICA au fost subevaluate. În apărarea sa, specialistul Aurelia Nicolae a recunoscut în declarațiile date la Secția Specială că a comis o eroare materială în calculul inflației, însă aceasta nu a fost intenționată și a rezultat din termenele scurte de realizare a raportului.

Deși judecătorii Curții de Apel București și Tribunalului București au susținut că raportul a fost determinant în condamnarea inculpaților, G4Media.ro a descoperit că Aurelia Nicolae a primit clasări în toate cele patru dosare deschise împotriva sa. Clasările s-au bazat pe motivul că faptele reclamate nu există sau erau prescrise.

Miza actuală este revizuirea și eventuala anulare a condamnării lui Dan Voiculescu, un scenariu similar cu cel al oamenilor de afaceri Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu, care au reușit să obțină anulări ale condamnărilor în cazuri asemănătoare. Contestația companiei lui Voiculescu împotriva deciziei de clasare a dosarului specialistei DNA este judecată la Înalta Curte, cu un verdict așteptat pe 26 septembrie 2024.

În timp ce Dan Voiculescu a executat deja pedeapsa, statul român a recuperat doar 18 milioane de euro din totalul prejudiciului de 80 de milioane de euro stabilit în dosarul ICA, ceea ce ridică semne de întrebare asupra eficienței procesului de recuperare a banilor publici. Dacă contestația va fi admisă, acest lucru ar putea duce la reluarea dosarului și, posibil, la anularea condamnării lui Voiculescu.

DECIZIE RADICALĂ: Tribunalul București suspendă recuperarea prejudiciului în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu
DECIZIE RADICALĂ: Tribunalul București suspendă recuperarea prejudiciului în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.