Primarul comunei Deda din județul Mureș, Lucreția Cadar, membră a Partidului Social Democrat (PSD), a fost reținută de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sub acuzația de fraudare a fondurilor europene. Prejudiciul total estimat în acest caz se ridică la aproximativ 97.000 de euro, scrie G4Media.
Conform comunicatului transmis de DNA, Lucreția Cadar este acuzată de comiterea a patru infracțiuni de „folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete”, care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta. Alături de ea, au fost reținuți și C.C.V., manager de proiect, și L.M.P., pentru implicarea în infracțiuni similare.
Investigațiile DNA au relevat că, în 2018, Primăria comunei Deda a devenit beneficiară în cadrul Programului Operațional Capital Uman, având ca scop incluziunea socială și combaterea sărăciei. Proiectele presupuneau furnizarea de servicii de consiliere antreprenorială pentru 336 de persoane și sprijinirea a 20 de persoane în dezvoltarea de afaceri competitive. Aceste persoane ar fi trebuit să înființeze societăți comerciale și să beneficieze de sprijin financiar prin intermediul Primăriei Deda.
În perioada 2021-2023, Lucreția Cadar, în calitate de primar, ar fi convins mai multe persoane defavorizate din localitate să figureze ca administratori ai unor societăți comerciale, pentru a accesa fondurile europene. Banii obținuți au fost folosiți pentru achiziționarea de utilaje auto, nouă ATV-uri și un autovehicul de tip UTV. În realitate, aceste bunuri au fost utilizate de alte persoane pentru activități economice în comună.
Ca reprezentant legal al Primăriei comunei Deda, Lucreția Cadar ar fi semnat cereri de subvenție, plată și rambursare pentru sumele utilizate în achiziționarea echipamentelor, deși știa că informațiile furnizate în aceste documente nu erau reale. Procurorii susțin că aceste acțiuni au dus la crearea unui prejudiciu de aproximativ 484.000 de lei (97.000 de euro).
Celor trei inculpați li s-au comunicat calitatea procesuală și acuzațiile aduse, conform Codului de procedură penală. În data de 11 septembrie 2024, aceștia vor fi prezentați Tribunalului Mureș cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Acest caz subliniază importanța monitorizării stricte a utilizării fondurilor europene și necesitatea unor măsuri riguroase pentru a preveni fraudele și abuzurile în gestionarea resurselor publice.