TENSIUNI la Romarm! Compania de armament de stat, la un punct critic. Directorul general, acuzat că blochează nejustificat investițiile

0
93

Tensiunile la Romarm, compania de armament de stat, au atins un punct critic. Directorul general Emanuel Ioana, protejatul ministrului Economiei, Radu Oprea, este acuzat de directorii fabricilor de armament că blochează nejustificat investițiile necesare pentru a onora contractele esențiale, inclusiv cele destinate Ucrainei. Această situație a generat o criză majoră, iar șefii fabricilor de armament cer demiterea lui Ioana, scrie Defapt.

Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică, a ridicat semne de întrebare cu privire la motivele din spatele acțiunilor lui Emanuel Ioana. Bucuroiu sugerează că Ioana ar putea sabota industria de apărare din prostie sau pentru a servi interese meschine.

„Toată lumea e nemulțumită de blocajul pe care îl creează actualul director general. În Consiliul de Administrație am atras atenția că foarte mulți directori de societăți reclamă faptul că lucrurile merg foarte greu. Parcă sunt blocaje intenționate asupra documentelor care trebuie să circule mult mai rapid”, a declarat Bucuroiu.

TENSIUNI la Romarm! Compania de armament de stat, la un punct critic. Directorul general, acuzat că blochează nejustificat investițiile pentru încheierea contractelor
TENSIUNI la Romarm! Compania de armament de stat, la un punct critic. Directorul general, acuzat că blochează nejustificat investițiile pentru încheierea contractelor

Ministrul Economiei, Radu Oprea, încearcă să minimalizeze scandalul, deși acesta a ajuns la urechile premierului Marcel Ciolacu. Până acum, nicio măsură nu a fost luată.

„Am solicitat managementului companiei Romarm să ia urgent măsuri pentru situația actuală. Echipa managerială are toate pârghiile legale să ia deciziile administrative necesare pentru a evita astfel de blocaje și pentru a preveni repetarea lor. Aștept o comunicare publică detaliată a Directorului General al Romarm prin care să anunțe soluțiile identificate”, a transmis Grindeanu pe rețelele de socializare.

Șefii fabricilor de armament de stat au solicitat, în urmă cu trei săptămâni, demiterea lui Emanuel Ioana. Motivul principal este blocarea fără temei legal a investițiilor necesare dezvoltării fabricilor de armament, esențiale pentru onorarea contractelor cu Ministerul Apărării Naționale și partenerii străini, inclusiv Ucraina.

„Băiatul ăsta, care e acum așa-zis director general la Romarm, spune că nu are încredere în nimeni din jurul său și verifică singur toate documentele. Dacă spui că nu ai încredere în angajații companiei, creezi foarte mari neajunsuri fabricilor de armament. Contractele nu ajung la timp, iar partenerii nu așteaptă să semnezi, ci se duc în alte țări unde lucrurile se mișcă mai repede”, a adăugat Bucuroiu.

Premierul Marcel Ciolacu a fost informat despre situația de la Romarm. Bucuroiu a menționat că mulți directori au reclamat că nu pot lucra cu Ioana. Există temeri că blocajele sunt intenționate și că ministrul Economiei ar trebui să ia măsuri de schimbare a directorului pentru a aduce un profesionist capabil să îmbunătățească situația.

„Nu poți să te joci cu bani societăților și nici cu soarta oamenilor. Directorii fabricilor de armament fac tot posibilul să respecte contractele, dar meritul este al lor, nu al Romarm. E o încercare de a bloca contractele cu Ucraina”, a subliniat Bucuroiu.

DeFapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere atât de la Emanuel Ioana, cât și de la ministrul Radu Oprea. Ambii au refuzat să răspundă întrebărilor transmise.

Corneliu Vișoianu, directorul general al Uzinei de Produse Speciale Dragomirești, s-a plâns de blocajele create de Ioana. Vișoianu a declarat că are lista de investiții depusă, dar aceasta nu este aprobată, deși există urgențe legate de contracte și creșterea capacității de producție.

„Nu știu de ce nu vrea să semneze. Sunt documente care, din păcate, întârzie. Am fost la ministru săptămâna trecută și vom merge și săptămâna viitoare încă o dată”, a spus Vișoianu.

Există riscul ca industria de armament românească să piardă numeroase contracte în favoarea altor state, precum Cehia, Ungaria, Polonia sau Serbia. Vișoianu a atras atenția că fiecare zi contează și că procedura de achiziție este esențială pentru creșterea capacității de producție.

„În felul ăsta nu putem lucra cu el. Sunt niște urgențe, sunt niște presiuni din partea celor pe care îi deservim, fie că discutăm de parteneri din Ucraina sau din România, MApN etc. Trebuie să îmi cresc capacitatea și asta presupune procedura de achiziție. Evident, fiecare zi contează”, a precizat Vișoianu.

TENSIUNI la Romarm! Compania de armament de stat, la un punct critic. Directorul general, acuzat că blochează nejustificat investițiile pentru încheierea contractelor
TENSIUNI la Romarm! Compania de armament de stat, la un punct critic. Directorul general, acuzat că blochează nejustificat investițiile pentru încheierea contractelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.